Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği 2015 yılı 16’ıncı Olağan Toplantısı’nın konuğu Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ioanna Kuçuradi oldu. Günümüzün en önemli sorununu anlam sorunu olarak nitelendiren Kuçuradi, ” Etik cehalet var. Anlam ve değer arasındaki ilgiyi çok iyi düşünmemiz gerekiyor. Doğru dürüst değerler eğitimi son derece önemlidir. Eğitim sistemini gözden geçirmemiz gerekiyor. Bazı şeyleri kamburunuz oluşmadan öğrenmelisiniz” dedi.
Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ioanna Kuçuradi, ANSİAD 16’ıncı Olağan Toplantısı’nın Konuğu Oldu. Antalya’da Akra Barut Otel’de düzenlenen toplantıya ANSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları ve Yönetim Kurulu Üyeleri, ANSİAD Üyesi İş İnsanları, Lüksemburg Antalya Fahri Konsolosu Halit Bozabalı, Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Şanlı, Uluslararası Antalya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sezgin Çebi ile üye misafirleri katıldı. Toplantı öncesinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 77.yıl dönümü olması nedeniyle saygı duruşu yapıldı, İstiklal Marşı okundu.
Toplantı Başkanlığını ANSİAD Üyesi Dr. Yusuf Mehmet Örnek’in yaptığı toplantıda konuşan Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ioanna Kuçuradi, çeşitli mesleklerin kendi etik normlarını oluşturmaya çalıştıklarını belirterek, “Bu konuda en eskisi tıp etiği, daha sonra basın etiğidir. Şimdi ise her şeyin bir etiği var. Jandarmadan polise kadar tutun bütün meslekler buna benzer etikler oluşturmaya çalışıyor” dedi.
“İş Dünyasında Etik” başlığında konuşan Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Kuçuradi, etik sözcüğünün son 25 yılda moda olduğunu, 1970'li yıllarda “etik” ile ilgili kitabını yazarken böyle bir konunun hiç konuşulmadığını ifade etti.
“Etik, iş dünyasına özel değildir. Etik, her yerde aynıdır”
Felsefedeki bilgisel etiklerin yerine mesleki etiklerin moda olduğunu belirten Kuçuradi, “Etik, iş dünyasına özel değildir. Etik, her yerde aynıdır. Çeşitli meslekler kendi etik normlarını oluşturmaya çalışıyor. Bu konuda en eskisi tıp etiği, daha sonra basın etiğidir. Şimdi ise her şeyin bir etiği var. Jandarmadan polise kadar bütün meslekler buna benzer etikler oluşturmaya çalışıyor” diye konuştu.
Günümüzün en önemli sorununu anlam sorunu olarak nitelendiren Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Ioanna Kuçuradi, ” Etik cehalet var. Anlam ve değer arasındaki ilgiyi çok iyi düşünmemiz gerekiyor. Doğru dürüst değerler eğitimi son derece önemlidir. Eğitim sistemini gözden geçirmemiz gerekiyor. Bazı şeyleri kamburunuz oluşmadan öğrenmelisiniz” şeklinde konuştu.
“Çıkar, hak ettiğinden fazla bir şey almaktır”
Günümüzde “çıkar” kelimesinin çok sık kullanıldığının altını çizen Kuçuradi, şöyle devam etti:
“Çıkar Nedir? Çıkar genelde, kimin çıkarı söz konusuysa hak ettiğinden daha fazla bir şey almasıdır. O fazla da başka birinden bir şeylerin eksilmesidir. Yalnız fazla bir şey almıyor, sadece birilerinden bir şey eksiliyor, insanlar arasındaki ilişkilerde de ülkeler arasındaki ilişkilerde de bu böyledir. Çıkar, hak ettiğinden fazla bir şey almaktır. Çıkarda adalet söz konusu değildir ama asıl sorun çıkarlarla haklar çatışmaya başladığı zaman ortaya çıkar. Genelde böyle bir durumda ise haklar değil çıkarlar kazanır.”“İyiyi İsteme Aydınlanmamışsa Kötülük Kadar Zarar Verebilir”
Fransız Filozof Albert Camus’un “Veba” kitabından “Dünyadaki kötülük hemen hemen hep, bilmemekten gelir; iyiyi isteme de, aydınlanmamışsa, kötüyü isteme kadar zarar verebilir” cümlesini anımsatan Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Ioanna Kuçuradi, “İyiyi istemenin tek başına yetmezliği, Camus'nün de dikkatini çekmiştir. Bu etik, iki anlamda bir aydınlatma girişimidir. Birkaç yoldan ortaya koymaya çalıştığı şey, yaşarken doğru veya değerli eylemlerde bulunabilmenin, bir bilgi sorunu olduğu, birkaç çeşitten bilgiye bağlı bir sorun olduğudur. Geç kalmadan -çok genç yaşta- onunla hesaplaşmayı gerektiren bir bilgi sorunudur” diye konuştu.
Öte yandan “Asgari ücret” meselesinin ana gündem maddesi olduğunu anımsatan Kuçuradi, asgari ücretin artırılmasına en çok da işverenin karşı çıktığını söyledi. Bazı kişilerin asgari ücretin artırılmasının iyi bir şey olmadığını ileri sürdüklerini anlatan Kuçuradi, “Çünkü kendi çıkarlarına dokunuyor ama bir şeyi değerlendirirken yaratacağı sonuç bakımından değerlendirilmeli. Yaratacağı sonuçlar olumluysa iyidir, olumsuzsa kötüdür, bu yasalarda da böyledir” dedi.
Toplantı, ANSİAD Başkan Yardımcısı Sadi Kan ve Toplantı Başkanı Dr Yusuf Örnek’in konuşmacıya plaket vermesiyle son buldu.