EKONOMİ

Etteki spükasyon kasabı zorda bıraktı

Yılbaşına kadar fiyatların yerinde saydığı kırmızı et, yılbaşından bu yana zamlanmaya devam ederken Osman Yardımcı ise hayvancılık politikaları ve piyasadaki kartelleşmeye dikkat çekti.

Antalya Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberi; Enflasyon ve döviz kurundaki hareketliliğin et fiyatları üzerinde de olumsuz bir etki yaratacağını ifade eden Antalya Kasaplar Odası Başkanı ve Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Federasyon Başkanı, “Kur artıkça gıda sektöründeki fiyatlar üzerinde de bir baskı yaratacaktır. Bu değişimlerden en çok etkilenen alanlardan biri de kırmızı et sektörü oluyor” dedi.

ETİN KİLOSU BİN 200 LİRA OLACAK DEDİLER
Yılbaşından et sektörü üzerinde spekülasyonlar yapıldığına bununda piyasaları olumsuz etkilediğini ifade eden Antalya Kasaplar Odası Başkanı ve Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Federasyon Başkanı, “Yılbaşından kısa bir süre önce ete yüzde 100 zam gelecek ve fiyatın bin 200 TL kadar çıkacağına dair söylentiler çıktı. Alım gücü düşen vatandaşın bu tarz bir söylenti sonrası bırakın dükkâna girmeyi önünden geçmez oldu” dedi. “Maalesef sektörümüzü de baltalanıyor” diyen Başkan Yardımcı söylentiler sonrası marketlerin bu işten en çok kazanmaya devam ettiğini de ifade ederek, “Bugün devlet eliyle zincir marketlere ucuz fiyatlardan etler veriliyorken kasaplara verilmemesi de aradaki fiyat farkı ve söylentileri de etkileyince, bu dönemde ciddi bir darbe aldığını söyleyebilirm” dedi.

KUZU FİYATLARI BU AY ARTAR
Her yıl bu dönemlerde kuzu fiyatlarının arttığını da ifade eden Başkan Yardımcı, “Kuzu etinin diğerlerine göre daha fazla artmasının temel nedeni, doğumdur. Her yıl bu aylarda gerçekleşen kuzu doğumları sonrasından kısa dönemli normalin biraz üzerinde artış seyretse de 2-3 ay içinde kuzu da fiyatlar tekrar normale dönüyor” dedi.

MALZEME VE YEM HARİÇ İTHALATA KARŞIYIM
Malzeme ve yem hariç, et ithalatına karşı olduğunu vurgulayan Başkan Yardımcı, “Ülkemizde et üretimini artırmak için öncelikle hayvancılıkla uğraşan üreticilere destek olunması gerekiyor. İthalat, kısa vadede fiyatları düşürse de uzun vadede yerli üreticiyi zor duruma sokuyor. Bu da hayvancılık sektörünü olumsuz etkileyip bağımlılığı artırıyor. Bunun yerine devletin yem ve hayvancılık malzemelerinde üreticiyi desteklemesi hem fiyat istikrarı sağlar hem de sektörü daha sürdürülebilir bir hale getirir” dedi.