ADALET Bakanı Yılmaz Tunç, konut kiralarındaki artışı yüzde 25 ile sınırlayan düzenlemenin uzatılacağını duyurmuştu. Yüzde 25 sınırının uzatılacak olması, kiracılar ve mülk sahipleri arasında yaşanan anlaşmazlıklar ve artan davalar da birçok mülk sahibinin günlük kira modeline yönelmesine neden oldu.

Konut kiralarında getirilen düzenlemenin sahada çok karşılık bulmadığını söyleyen Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği İl Başkanı Yasemin Morrisey, “Ülke genelinde kiralık konut m2 fiyatları 100-TL seviyesine ulaştı. Yani 100m2 bir dairenin 10.000-TL bir kira bedeli söz konusu. Bu kira bedeli 100m2 örneğinde özellikle İstanbul'da 12.000-TL, Ankara'da 8.000-TL ve İzmir’de 10.000-TL seviyesinde. Bu süreçte sadece bu illerde değil Antalya gibi birçok ilde ve sonrasında birçok Alanya, Bodrum gibi birçok ilçede de kiralık daire bulmak neredeyse imkanız ve çok yüksek bir hale geldi. Deprem ve çevremizdeki savaşların etkisi, mülteciler, kredi erişiminde yaşanan zorluklar, deprem ve EYT sonrası hareketlilik arzın azalması ile piyasaları kiralıkta yüksek seviyelere çekmeye devam ediyor. Mayıs ayı ile başlayan evlenme hareketliği de kiralık daireleri yok seviyeye düşürdü.  Sadece İstanbul'da Yarısı Bizden Kentsel dönüşümde kampanyası başvuru sayısının 1 milyonu aşması da ilerleyen süreçte problemin daha da derinleşeceğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.
 

CEZALAR TEDİRGİN EDİYOR
Evleri boşalan mülk sahiplerinin dönüşüm süreçleri nedeniyle evleri kiraya vermekten çekindiğini söyleyen Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği İl Başkanı Yasemin Morrisey, yüzde 25 sınırlamaya uymayanlar için konuşulan hapis ve para cezalarının da tedirgin ettiğini belirtti. Morrisey, “Kiracılar ile yaşanan problemlerin artması, artan davalar mal sahiplerini günlük kira modellerine yöneltiyor. Bizler görüş olarak en azından sınırlamanın devam etmeyip, TÜFE uygulamasına dönülmesinin yaşanan anlaşmazlıkları bir nebze de olsa ateşini düşüreceğini değerlendiriyoruz” diye konuştu.  HABER/GAZİ KARATAŞ

Editör: Uğur Keskin