TÜRKİYE’DE büyük sorun haline gelen kira artışlarında sular durulmuyor. 1 Temmuz’da uzatılacak olan yüzde 25 zam sınırlamasının birçok sorunu beraberinde getirdiğini söyleyen Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, “Ev sahipleri yüzde 25 zam sınırından sonra boş durmayıp taktik değiştirdiler. Günübirlik ev uygulamasına geçtiler. Bize bu konuda sürekli şikâyet geliyor. Kiracılar da ev bulamamaktan şikâyet ediyor ve günübirlik ev kiralama sözleşmelerini imzalatmaya zorlanıyorlar. Bu uygulama ile ev sahibi günübirlik sistemle yine evine kiraya veriyor ama istediği anda çıkarabiliyor, nasıl mı? Yargıtay günlük ve haftalık olarak kısa süreli kiraya verilen evleri ticari amaçlı kiralama olarak kabul ederek 15 gün içinde tahliye edilmesini hükmetti. Ayrıca home ofis olarak da ev kiralandığında aynı hükümler geçerli. Bu uygulama ev sahiplerine hem ekonomik hem de hukuki avantajlar sağlamaktadır” dedi.
‘MÜLKİYET HAKKI KORUNMALI’
Önceki dönem Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un, “Konutları yatırım aracı olmaktan çıkaracağız” sözüne değinen Gündüz, “Sorumsuzca ve talihsizce bir açıklama olmuştur, devlet vatandaşın mülkiyetinin kullanma hakkına saygılı olmak zorundadır. Onun tasarruflarına karışmamalı serbest ekonomik kurallarını iyi takip etmeli, ona göre demeçler vermelidir. Yoksa bu tür sözler, bu tür sorunsuzca açıklamalar rejimi dahi tartışılır hale getirilebilir” diye konuştu.
‘YATIRIM AMAÇLI GAYRİMENKULLER AZALABİLİR’
Yüzde 25 zam sınırlamasının ev sahiplerini zorladığını belirten Gündüz, “Enflasyon ile birlikte alım gücü yetersiz durumda. Her şeyin fiyatı bir yılda yüzde 180 olurken memur emekli ve asgari ücretler yüzde 100'ün üzerinde artış görürken kiralarda yüzde 25 sınırlama adil olabilir mi? Kira sınırlamasında sürenin uzaması yatırım amaçlı gayrimenkul alanları durdurabilir. Kiracıları korumak için getirilen bu sınırlama ev sahipleri ile kiracıları bir kez daha karşı karşıya getirebilir. Kiracılarını evden çıkarmak isteyen ev sahiplerinin sayısı daha da fazla artacaktır. Yatırım için daire alımlarının düşmesinin kira gelirlerini sınırlaması yabancı yatırımcıyı da konut almaktan vazgeçirebilir. Biliyorsunuz ki inşaat Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden biri. Alım olmayınca üretim de olmayacaktır” ifadelerini kullandı.
‘SUÇ EV SAHİPLERİNE ATILIYOR’
Eylül’de arabuluculuk sisteminin devreye gireceğini belirten Gündüz, “Arabuluculuk sisteminin de kesin bir çözüm olmayacağını çok rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu zaman kazanmak amacıyla yapılıyor. Peki, ne yapılabilir? Geçici düzenlemelerin kalıcı hale getirilmesi piyasalardaki dengeleri bozmuştur. Mal sahipleri de zaten piyasa enflasyonundan dolayı mağdur olmuşlardır, çokça karşılaştığımız boş ev kavramı iyice yaygın hale gelecek. Öncelikle kurumlar ve kanun koyucuları geç kalmadan toplumun ihtiyacı olan yasaları bir an önce çıkarmalıdır. Yoksa yüzde 25 sınırlama işin kolayına kaçmaktır. Suçu ev sahiplerine atmaktan başka bir şey değildir” dedi.
‘ANTALYA’DA YÜZDE 38 KİRACI YABANCI’
Gündüz, “Antalya'daki kiracıların yüzde 38'i yabancı, bu çok büyük bir rakam ve çok da büyük bir sorun. Yani buradaki Sorunun kaynağı yabancılar; kiraları, satışları hatta ve hatta aidatları dahi belirleyebilmektedir. Yani yerel halk artık tamamen uzaklaşmıştır. Hükümetin, bakanlarımızın kalkıp da serzenişte bulunması, suçu ev sahiplerine atması ve onları düşman ilan etmesi bu sorunu çözebilecek mi? Zaten yeteri kadar düşmanımız var arkadaşlar, daha fazla düşmana da ihtiyacımız yok” ifadelerini kullandı. ÖZEL HABER/ ÇİĞDEM KORKAN