Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Merkezi Çalışanları “Eziyet Yönetmeliği” olarak nitelendirdikleri Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne karşı başlatılan 5 günlük iş bırakma eylemi üçüncü gününde de devam etti. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şubesi Eziyet Yönetmeliğine karşı başlatılan eylemi Vergide Adalet talebiyle birleştirerek Akdeniz Üniversitesi A Blok önünde basın açıklaması yaptı.
İŞ BIRAKMA EYLEMİ DEVAM EDİYOR
Eylemde konuşan SES Antalya Şubesi Eş Başkanı Şükran İçöz, “Bugün 4 Aralık 2024 Çarşamba. Vergide adalet eylemlerimizin 39.haftası, Eziyet yönetmeliğine karşı 2 Aralık’ta Aile Sağlığı Merkezlerinde başlatmak zorunda kaldığımız iş bırakma eylemlerimizin üçüncü günü. Enflasyon durmuyor, hastalarımız beslenme zorluğu ve barınma sorunu yaşıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kasım ayında yıllık enflasyon oranının yüzde 47,09, Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) yüzde 86,76 olarak açıkladı. TÜİK Kasım ayı enflasyon verilerine göre kirada tavan zam oranı 60,45 olarak hesaplanırken, yeni yılda memur ve memur emeklisine yapılacak toplam enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammının yüzde 11,25 seviyesinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor” diyerek ekonomik durumu özetledi.
HEKİM CEZALANDIRILIYOR
“Çalışanların ve halkın vergi yükünü azaltın ücretlerini insani oranlara getirin” diyen İçöz, “ Mecliste yapılan bütçe görüşmelerinde halkın sırtında ki ağır adaletsiz vergi yükü kaldırılsın, ücret artışları insanca yaşanacak seviyelere getirilsin istiyoruz, bunun için her hafta Çarşamba günü sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Eziyet yönetmeliğini geri çekin çalışanların haklarını ve halkın sağlık hakkını kısıtlamaktan vazgeçin. Hükümet söylediklerimize taleplerimize kulak vereceğine tam tersine Eziyet Yönetmeliği yayınlayarak halkın cebine göz dikerek, birinci basamak sağlık hizmetlerinin ücretli olması için uğraşıyor. Hastanın tedavisinde önemli olan ağrı kesici, mide koruyucu, antibiyotik yazan hekimi cezalandırmak suretiyle halkın ilaçlarını kendi cebinden karşılamasına yol açıyor” diye konuştu.
MAAŞ TALEBİ
SES Antalya Şubesi Eş Başkanı Şükran İçöz , “Biz yetkililerden sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine ve halkımıza eziyet olan yönetmelikler değil, sağlığın korunması için çalışmalarını istiyoruz. Aşı getirmenizi, şiddeti önlemenizi, tedavilerin önündeki kısıtlamaları, katkı katılım paylarını, ilave ücretleri kaldırmanızı talep ediyoruz. Güvenli binalarda çalışmak istiyoruz. ASM binaları yapın diyoruz. Kayıtlı nüfusumuz en fazla 2000 olsun, hastalarımıza yeterli süre ayırmak istiyoruz, birinci basamak ekibinin güçlendirilmesini istiyoruz. Performansa dayalı olmayan, emekliliğe yansıyacak insanca yaşayabilecek tek kalem maaş talep ediyoruz” dedi.
‘SÖZÜNÜZÜ TUTACAK MISINIZ?’
“Eziyet yönetmeliğinin geri çekilmesi için daha önce üç gün, bu hafta da 5 gün süreyle iş bırakma eylemleri yapmak zorunda kalıyoruz” diyen Şükran İçöz, “2 Aralık’ta tüm yurtta ASM’lerde başlatmak zorunda kaldığımız 5 günlük iş bırakma eylemelerimize katılımın ve toplumun desteğinin giderek arttığını bildirerek, sonuç alana dek mücadelemizi sürdüreceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz. Aylar önce verdiğiniz sözü tutacak ve vergide adaleti sağlayacak mısınız? Vergi kaçıranlardan vergi toplamaya başlayacak mısınız? Halkımızdan alınan adil olmayan, ekonomik ve sosyal eşitsizliğe kaynaklık eden dolaylı vergileri ne zaman azaltacaksınız? Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin vergisini ne zaman %15’e sabitleyeceksiniz? Sözünüzü tutamayacaksanız istifa edecek misiniz? Aile hekimliği çalışanları ve tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olarak olarak 39 haftadır sürdürdüğümüz “Vergide Adalet İstiyoruz” eylemlerimizi her Çarşamba olduğu gibi taleplerimiz karşılanıncaya dek sürdüreceğiz” diyerek sözlerini sonlandırdı.