EV kiralarındaki fahiş artışların yanı sıra aidatlara gelen zamlar da ev sahibi ve kiracılar için ödemesi zor kalemler haline gelmeye başladı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği ile Adalet ve İçişleri bakanlıklarının ortak çalışmasıyla aidatlara düzenleme getirilmesi için çalışma hazırlandı. Bu çalışmaya göre, aidatlara enflasyon oranı üzerinde zam yapılmaması öngörülüyor. Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz konuya ilişkin açıklama yaptı. Gündüz, “Site ve apartman yöneticiliği bazı kurallara bağlanacak, herkes yöneticilik yapamayacak ve sektörün mesleki tanımı yapılarak bazı standartlar getirilecek. Sitenin bütçesi, harcama ve toplanan aidatlar her yıl denetlenebilecek. Haksız ve fahiş aidatlar yapılamayacak. Tüketiciler ve kiracılar yüksek aidat ve fırsatçı yönetimlere artık ‘dur’ diyebilirsiniz. Bu sizin hakkınızdır” dedi.
‘YÖNETİM PLANINI MUTLAKA OKUYUN’
Kiracıların ya da ev sahiplerinin site yönetim planını muhakkak okuması gerektiğini vurgulayan Gündüz, “Apartman ve sitede yöneticinin görevleri o sitenin temel anayasası niteliğindedir. Yönetim planları İlçe Tapu Müdürlüklerinde bulunur. Yönetim planı yoksa yönetimde kat mülkiyeti kanunla bakmakla sorunları çözebilirsiniz. Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 38’nci maddesine göre yönetici kat maliklerine karşı aynı bir vekil gibi sorumludur” diye konuştu.
‘10 YIL YÖNETİCİ ATAMA HAKLARI YOK’
Apartman ve site aidatlarının kira bedellerinin yüzde 20'sini geçemeyeceğini söyleyen Gündüz, “Şu anda neredeyse aidatlar kiralarla yarışmaktadır. Hatta kurnaz müteahhit firmalar kendilerine ait yönetim şirketleri kurarak yaptıkları projelerde sitelere 10 yıllığına kendi sahip oldukları şirketi yönetici olarak atıyorlar. Kat maliklerinin site aidatlarına yapacakları itirazlar için mahkemeye başvurmaları gerekir. Ancak dava süreci uzun sürdüğü için can sıkıcıdır. Yönetim şirketi tarafından yönetilen sitelerde artık kat maliklerinin şikâyetlerinin mahkemeye değil Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Konut Politikaları ve Tesis Yönetimi Hizmetleri Müdürlüğü'ne yapacaklardır. Müteahhit firmaların geçici yöneticilik hakları vardır. Yönetim firması 10 yıl süresince ‘burayı ben yöneteceğim’ diye bir madde koyamaz ve bu hukuksuzdur. Örneğin Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ben görev süremi 5 yıl değil 10 yıl yapıyorum diyemez. Yöneticilik 10 yıl süreyle değil kanununda belirtilen her iki yılda bir düzenli bir şekilde yapılır. Şirketler kat maliklerinden 10 yıllık yönetim içinde taahhüt alamazlar bu 6502 tüketici yasasına göre sözleşmelerden doğan haksız şartlara girmektedir. Bu sözleşmelerin hukukta karşılığı yoktur. Haksız yüksek ayda ve yönetimsel hatalardan doğacak zararlardan evlerini satamayan veya kiraya veremeyen kat malikleri, yönetimleri Tüketici Mahkemesi’ne dava açabilirler. Doğacak zararlardan site yönetimi sorumludur” ifadelerini kullandı. ÖZEL HABER/ÇİĞDEM KORKAN