Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), politika faizinde uzun bir sürenin ardından artışa gitti. Aralık ayından bu yana faiz artırmayan Merkez Bankası, Nisan ayı toplantısının ardından faizi artırdı. Buna göre, TCMB gecelik borçlanma faizini yüzde 44,5'e, gecelik borç verme faizini yüzde 49'a yükselterek faiz koridorunu genişletti. Benim tavsiye ettiğim gibi haftalık repo ihalesiyle borç verme faizini, yani politika faizini de yüzde 46’ya çıkardı.
DÖVİZ VE BAĞIMSIZLIK VURGUSU
Konu ile ilgili Ekspres’e konuşan Ekonomi İş Geliştirme ve Planlama Derneği (EKİPDER) Başkanı Reşat Güney, “Merkez Bankası bu hamlesiyle iki şeyi göstermiş oldu. Bunlardan ilkini, Merkez Bankası’nın dövizdeki baskıyı kontrol altına alma isteği olarak yorumluyorum. Yani, bu kararla amacın döviz üzerindeki baskıyı kırmak olduğunu çok net bir şekilde ifade edebiliriz. İkincisi ise, faiz artırımına giderek ekonomi taraflarına bağımsız hareket edebileceğini de bir nevi göstermiş oldu" ifadelerini kullandı.
İŞLETMELER İÇİN KÖTÜ HABER
Kararın ekonomi çevrelerine ve piyasaya etkisi hakkında da konuşan Başkan Reşat Güney, “Bu kararın piyasadaki etkileri neler olabilir diye düşündüğümüzde, orta ölçekli işletmelerin kredi maliyetlerinin, zaten yüksek olan kredi faizlerinin, bir nebze daha yükseleceği öngörüsünü şu an için yapabiliriz. Daha önce de belirttiğim üzere, zaten zorlu bir dönem içerisinde olan ve krediye ulaşmakta zorluk çeken işletmelerin bu dönemde söz konusu süreçlerinin daha da zorlaşarak devam edeceği öngörüsünde bulunabiliriz” dedi.
ARTIŞ ENFLASYONU DÜŞÜRMEYE YÖNELİK
“Önümüzdeki günlerde Merkez Bankası’nın haftalık repo ihalelerine çıkacağı öngörüsünde bulunmak mümkün olacak” diyen Başkan Reşat Güney sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı, "Ayrıca Merkez Bankası’nın açıklamasından şunu da görüyoruz ki, sadece dövize yönelik bir yükseltme uygulanmadığı, talebi kısacak yani enflasyonu da düşürmeye yönelik bir artış olduğu vurgusu yapılan açıklamada da yer alıyor.”