ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, Antalya Ticaret Borsası (ATB) Meclis Üyesi Adnan İngeç, Et ve Süt Kurumu’nun kurumsal firmalara farklı, kasap esnafına farkı fiyat vermesini eleştirdi. Artan et fiyatlarının vatandaşların ete erişimini zorlaştırdığını ve satışların düşmesine neden olduğunu vurgulayan İngeç, bu iki faktörün kasaplar için içinden çıkılması zor bir duruma dönüştüğünü ifade ederek, “Kasaplar, zincir marketlerle haksız bir rekabet içine sokulmuştur. Kasapların 1 kilogram eti tezgaha koyma maliyetinin 360 lira buluyor” dedi.
ZİNCİR MARKETLERE FARKLI FİYAT
Et ve Süt Kurumu’nun yaptığı karkas ithal etin 190 liradan kurumsal firmalara (zincir marketler) verdiğini belirten Antalya Ticaret Borsası (ATB) Meclis Üyesi Adnan İngeç, “Et ve Süt kurumu aynı eti kasap esnafına 240 liradan veriyor. Arada fiyat farkı nedeniyle kasaplar zincir marketlerle haksız bir rekabet içine girmiş oluyor. 1 kilogram etin tezgâha koyma maliyeti kasaplara 360 liraya mal oluyor. Artan fiyatlar nedeniyle etin fiyatı 400-450 lira civarında olması vatandaşın ete de ulaşması da zorlaştığı için bu durumda satışların düşmesine neden oluyor. Bu iki faktörü yan yana getirince kasaplar için içinden çıkılmaz bir duruma dönüşüyor” dedi.
YILBAŞINA KADAR İTHALAT OLMAZ
Yapılan et ithalatları nedeniyle yılbaşına kadar bir zam ve tekrar ithalat beklenemediğini söyleyen Bilgiç, “Türkiye’de canlı hayvan ve toplam et kapasitesinde yıllardır bir artış meydana gelmedi. Buna yönelik bir politika geliştirilemedi. Bu durumda ithalatın önünü açmasına ve et fiyatlarında sürekli bir oynaklığına neden oldu. Yakın zamanda yapılan ithalat nedeniyle yılbaşına kadar tekrarlanacağını düşünmüyorum. Maalesef ithalatta terbiye ediliyoruz!" diye konuştu.