EKONOMİ

Fiyat yükseldikçe tağşiş de artıyor

Her geçen gün artan fiyatlar nedeniyle gıdada taklit ve tağşiş sorununa dikkat çeken Gıda Mühendisleri Odası Şube Başkanı Ali Manavoğlu, piyasa fiyatlanın çok altında satışa sunulan ürünler konusunda uyarıda bulundu

YÜKSEK enflasyon, değer kaybeden Türk lirası ve zamlar vatandaşın en büyük harcama giderlerinin başında gelen gıdayı da vuruyor. Her geçen gün artan fiyatlar nedeniyle gıdada taklit ve tağşiş sorununa dair Antalya Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'e konuşan Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, piyasa fiyatlanın çok altında satışa sunulan ürünler konusunda vatandaşların dikkat olması konusunda uyararak, “Gıda ürünlerdeki taklit ve tağşişin nedenlerin başında ekonomik durum gelmektedir” dedi.

OLUMSUZ ETKİ YARATIYOR

Yaşanan ekonomik dalgalanmaların gıda sektöründe olumsuz etkiler yarattığını ifade eden Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, “Bazı işletmelerin kaliteyi düşürmek veya taklit ürünler üretmek gibi yanlış yollara başvurabiliyorlar. Sağlıklı ve güvenli gıda tüketimi için alışveriş yaparken, tüketicilerin etiketlerdeki bilgilere ve ambalajlardaki güvenlik işaretlerine dikkat etmeleri gerekiyor. Ambalaj üzerindeki üretim tarihine, son kullanma tarihine ve içerik bilgilerine dikkat edilmesi gerekiyor. Ayrıca, ürünlerin güvendiğiniz yerlerden temin edilmesi ve gerektiğinde yetkililere şüpheli ürünler hakkında bildirimde bulunulması büyük önem taşıyor” dedi.

SAĞLIĞA CİDDİ ETKİLERİ VAR

Bal, zeytinyağı, et ürünleri ve süt ürünleri gibi temel gıda maddeleri, taklit ve tağşişe en sık maruz kalan ürünler arasında yer aldığını belirten Başkan Manavoğlu, “Balın içine şeker katılarak taklit edilmesi, zeytinyağına başka yağlar karıştırılması, et ürünlerine düşük kaliteli ve sakatat gibi etin eklenmesi ve süt ürünlerinde süt yerine bitkisel yağların kullanılması gibi yöntemlerle tüketiciler yanıltılıyor. Bu taklit ve tağşiş olayları, tüketicilerin sağlığını ciddi şekilde etkilemektedir. Özellikle alerjisi olan veya belirli diyet gereksinimleri olan kişiler için bu durum hayati tehlike oluşturuyor. Ayrıca, düşük kaliteli ya da taklit ürünlerin tüketimi, besin değeri düşük gıdaların tüketilmesine ve sağlıksız beslenmeye yol açmaktadır” diye konuştu.

DENETİM VE ŞEFFAFLIK

Başkan Manavoğlu, “Bu sorunu çözmek için daha sıkı denetimlerin ve yaptırımların uygulanması gerekiyor. Gıda üreticileri ve tedarikçileri, üretim süreçlerinde daha fazla şeffaflık sağlamalı ve ürünlerinin taklit ve tağşişe karıştırılmasını engellemek için güvenilir kalite kontrol sistemleri oluşturmalıdır. Sağlık Bakanlığı ve ilgili kurumlar, gıda denetimlerini artırmalı ve hileli üretim yapanları cezalandırmalıdır. Tüketici bilincinin geliştirilmesi için kampanyalar düzenlenmeli ve tüketicilerin taklit ve tağşişe karşı haklarını korumaları için desteklenmelidir. Bu sorunla mücadele etmek için, tüm paydaşların işbirliği içinde hareket etmesi ve daha sıkı önlemler alınması gerekmektedir” dedi. Son olarak Manavoğlu, tüketicilerin sağlıklı ve güvenli gıda tüketimi için Gıda Mühendisleri Odası ve ilgili kamu kurumlarının çalışmalarını takip etmelerini öneriyor. Vatandaşların gıda güvenliği konusunda bilinçli olması ve bu tür yanlış uygulamaların önlenmesine katkı sağlaması gerektiğini söylüyor.