10.Antalya Şehircilik ve Teknolojileri Fuarı, 18-20 Nisan tarihlerinde ANFAŞ Fuar Merkezi’nde gerçekleşti. Fuarda birçok yeni teknoloji ürünü görücüye çıktı. Türkiye’nin dört bir yanından gelen onlarca il ve ilçe belediyesinin yer aldığı fuara ilgi büyük oldu.
Fuarda ilgi çeken stantların başında Antalya İtfaiyesi’nin standı yer aldı. Yüzlerce farklı alet ile bir canlının hayatını kurtarmak için nelere ihtiyaç duyulduğunun gösterildiği alanda görev yapan kadın itfaiyeciler Merve Yiğit ve Betül Erdal, mesleği nasıl seçtiklerinden, meslekte karşılaştıkları zorluklara kadar birçok konuda açıklamalarda bulundular.
YURTTA GÖRDÜĞÜ İTFAİYECİLER HAYATINI DEĞİŞTİRDİ
Mesleği nasıl seçtiğini anlatan itfaiye personeli Merve Yiğit, “Ben önce Ziraat Mühendisliğini kazanmıştım. Ailemde ziraatçıydı, biraz da zorla Ziraat Mühendisliği yazdım ve okumaya başladım. Üniversite okurken kaldığım yurdun tam karşısında itfaiye vardı, üniversitem de itfaiyeye yakındı. Orada kalırken onların siren seslerini, eğitimlerini görüyordum. Onları görünce bir anda ben de itfaiyeci olmaya karar verdim. Zaten Ziraat Mühendisliğini de istemiyordum, yeni bir arayış içerisindeydim. Bu arayış da itfaiyeci olmamla sonlandı” dedi.
‘HAYALİMİ GERÇEKLEŞTİRDİM’
İtfaiye personeli Betül Erdal ise aksiyon tutkunu olduğunu ve çocukluktan beri hayalinin itfaiyeci olmak olduğunu ifade ederek, “Ben eskiden beri aksiyon seviyordum. Lisede de itfaiyecilik okumuştum. Daha sonra bu hedefim doğrultusunda Antalya İtfaiyesi’nde işe başladım. Hayallerimin peşinden gittim” ifadelerini kullandı.
‘ŞARJ OLMUŞ GİBİ OLUYORSUNUZ’
Bir canlıyı kurtarmanın tarif edilemez bir his olduğunu ifade eden kadın itfaiyeciler, “Mental olarak çökmüş olduğunuzda bile bir insanı kurtarmak sizi adeta yeniden hayata bağlıyor, tamamen şarj olmuş gibi oluyorsunuz. Ağladığımız da oluyor, sarıldığımız da... Çok aşırı duygusal bir meslek, tarifi yok desek yeridir” dediler.
‘İŞİ SEVMENİZ GEREKİYOR’
İtfaiyeci olmak isteyen kadınlara tavsiyelerde bulunan kadın meslektaşlar, “İtfaiyeciliği seçmek isteyen kişilerin öncelikle dirayetli ve güçlü olması gerekiyor. Hem fiziki anlamda hem mental anlamda güç oldukça önemli. Ancak fiziki olarak erkek gücü gibi bir güce ihtiyacımız yok, çünkü işlerimizi kolaylaştırmak için çok sayıda alet ve edevat ile birlikte çalışıyoruz. Bunların yanında bu mesleği seçmek isteyenlerin mutlaka işini sevmesi gerekiyor” şeklinde konuştular.
‘SABAHA KARŞI GELDİĞİMİZ OLUYOR’
Mesai saatleri ve çalışma şartları hakkında konuşan Yiğit ve Erdal, “Normalde gündüz vakitlerinde çalışıyoruz. Ancak afet, acil durum gibi ekstrem olaylarda tabii ki saat sınırımız yok. Bunların haricinde kadınlar hafta içi ‘8-5’ diye tabir edilen mesai saatleri içerisinde görev yapıyorlar. Ancak mesai saatine dakikalar kala gelen bir ihbar olursa, gidip sabaha karşı döndüğümüz de oluyor. Bu işi severek yaparsanız, bunları çok da sorun etmiyorsunuz” ifadelerini kullandılar.