EKONOMİ

Geçici geldi kalıcı oluyor

Konutlarda kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan ve 1 Temmuz’da sona erecek olan düzenleme kalıcı hale geliyor. Uzmanlar ise kira artışı sorununa karşı daha etkili politikalar ve stratejiler geliştirilmesi gerektiğini savundu

Milyonlarca kiracı ve ev sahibinin beklediği yüzde 25 zam sınırının uzatılıp uzatılmayacağıyla ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum beklenen açıklamayı yaptı. 1 Temmuz itibariyle konutlarda yüzde 25 zam sınırının devam edeceğini belirten Kurum “Vatandaşları piyasanın üzerindeki fahiş fiyatlardan koruyacağız” dedi.

BU KARAR KRİZİ DERİNLEŞTİREBİLİR

Gayrimenkul Uzmanı Gujan Ceyhan, Antalya Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'e bu kararla beraber ilerleyen günlerde kiralık ev bulmanın daha da zorlaşabileceğine söyledi.

Ceyhan, “Piyasada TÜFE’nin 12 aylık ortalaması son verilere göre yüzde 70 seviyelerinde gerçekleştiğini düşünürsek yüzde 25 sınırı enflasyonun çok altında kaldığını görebiliriz. Kira artışları bu tür sıkıntılarla karşılaşılması durumunda mal sahibi taşınmazı kiraya vermek amacıyla gayrimenkulü elinde tutmayacak. Kiralık daire bulunması zorlaşacaktır. Asgari ücrete ve benzerine yapılan zamlarla kıyaslandığında kiralar düşük kaldı. Bu yüzde 70 şu anda zam olarak yapılsa bile mevcut kiralardan düşük kalacaktır. Kira sözleşmelerinde 1 Temmuz itibarıyla eski düzene dönülmesi mal sahibi ve kiracı uyuşmazlıklarını azaltacaktır” sözlerini kullandı.

TEK BAŞINA KANUN YETMİYOR

Kiracılar Dayanışması Platformu Kurucusu Cengiz Kul, isearabulucu değil yasa istediklerini belitti.

 Kul, “Ev sahibi ve kiracı arasında toplumsal barışı bozan ve bir soruna dönüşen uyuşmazlıkların önüne geçilmesi gerekiyor. Yalnızca kanun çıkarmak yetmiyor. Denetimleri sıkılaştırarak, kanunlara uymayanlara da verilecek caydırıcı cezalar aynı sorunların tekrar ortaya çıkmasını azaltacağı açıktır. Türkiye’deki çalışanlara ve gelirlerine baktığımızda yüzde 60’ına yakınının asgari ücret veya komşu ücretlere yakın maaş aldıkları görülüyor. Arz ve talep dengesizlikten kaynaklı Antalya’da bulunan konutların ortalama kira bedellerine baktığımızda asgari ücretin dahi çok üstünde. Bugün bir ailenin bir maaşı yalnızca kiraya gidiyor. Bu nedenle kirasını ödeyemediği için evinden sokağa atılan vatandaşların yanında olduk. Yurtlara yerleştirdik. Dayanışma içerisinde olduk. İnsanlar bilinçli olduğu için güzel bir aile ortamı olduk artık bütünleştik. Biz eşit ve hakkaniyetli bir kanun istiyoruz” ifadelerine yer verdi. Barınma hakkının hava ve su kadar temel ihtiyaç olduğunu söyleyen Cengiz Kul, “Yüksek kiralar nedeniyle çok sayıda vatandaş yeni bir eve çıkamadığı gibi bir de evsiz kalmaya zorlanmaktadır. Bu durum insanları mağdur ettiği gibi ayrıca yaşam haklarını da elinden alınmış oluyorlar. Bu nedenle aralarında çok fazla sayıda şehirden ayrılmak zorunda kalan kalifiyeli kişilerde oldu. Evsizliğin azaltılması ve insanların barınma ihtiyacının karşılanması için daha etkili politikalar ve stratejiler geliştirilmelidir. Yetersiz barınma sorunu sadece bir hükümet sorunu değil toplumun sorunudur. Bizler bu sorunu çözmek için çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Daha iyi barınma ve insani koşulların sağlaması için elimizden geleni yapacağız” dedi. ANTALYA EKPSRES GAZETESİ