KÜLTÜR - SANAT

Geleneksel Antalya mutfağının eşsiz lezzetleri

Denizi, güneşi ve plajları ile ünlü olan Türkiye'nin en önemli tatil şehirlerinden Antalya aynı zamanda zengin mutfağı ile bilinen bir şehirdir. Mutfakların, köklü bir kültürün, coğrafyanın hazinelerinden oluştuğu düşünüldüğünde, Antalya yemekleri, sebze ve deniz ürünleriyle sağlık içerir. Antalya'da yapacağınız tatiliniz sırasında bölgenin eşsiz yöresel yemeklerini tatmaya ne dersiniz?

1. Antalya Piyazı

Tatilinizi Antalya'da geçirecekseniz bu piyaz çeşidiyle sık sık karşılaşırsınız. Antalya'nın dışında ise bu piyazı bulabilmek çok kolay değildir. Antalya piyazı tahinli piyaz olarak da bilinir. Bu piyazı diğerlerinden farklı kılan tahin ile lezzetlendirilmiş olması…

2. Enginarlı Girit Kebabı

Antalya tatiliniz sırasında tanışacak olduğunuz mükemmel bir lezzettir. Adından anlaşılabileceği üzere enginarlı Girit kebabı Yunanistan adalarından Antalya'ya gelmiş bir yemektir. Bu yemeği özel kılan kebabın enginarla desteklenmiş olması.

3. Kaburga Dolması

 

Kaburga dolması Antalya tatiliniz sırasında karşınıza çıkacak en cezbedici etli yemeklerden biridir. İç pilavının lezzetini başka bir yemekte bulabilmek neredeyse imkansız. Bu lezzeti öne çıkaran bir diğer önemli katkı ise kaburganın üzerine sürülen yoğurt.

4.Düğün Çorbası

Çorbasız bir tatil düşünülemez. Düğün çorbası Antalya sofralarının vazgeçilmez çorbalarından biridir. Bol sarımsaklı, tavuklu ve yoğurtlu olan bir çorba içinizi ısıtabilecek güzelliktedir. Genellikle çok katılımlı buluşmaların ve görüşmelerin lezzeti olsa bile yolunuz düşmüşken tadına bakmayı unutmamalısınız.

5. Biber Frigya Dolması

 

 

Adı bir garip olsa bile bölgenin en ilgi çekici yemeklerinden birisidir. Biber Frigya dolmasını daha önce duymamış olabilirsin. Aklınıza içli köfteyi getirecek olursanız aslında nasıl bir şey olduğunu hemen anlayabilirsiniz. Bu yemeğin özellikle büyük boy dolmalık biberle hazırlanmış olması son derece önemlidir.

6. Cive

Sebze yemeklerine meraklı biriyseniz iştahınızı kabartacak olan en önemli yemeklerden birisidir. Cive pirinçli veya bulgurlu olmak üzere iki farklı şekilde hazırlanan bir lezzettir. Hazır hale getirildikten sonraki hali bir mezeyi andırsa bile aslında ana yemek.

7.  Alanya Bohçası

Antalya yöresinin çok yönlü yemeklerinden biridir. Krep hamuruyla hazırlandıktan sonra içerisi harç ile doldurulur. Harcın ne olacağı bohçanın ne zaman tüketileceğine bağlıdır. Örnek vermek gerekirse Alanya bohçasını kahvaltıda tüketecekseniz içinde peynir olmalıdır.

8.  Gökçesu Pilavı

Gökçesu pilavı bol malzemeleri yemek denilince akla gelen lezzetlerden biridir. İçerisinde yok yoktur. Antalya'ya yolunuz düştüğü zaman mutlaka tadına bakmanız gereken bir yemektir. Tam lezzetini alabilmek için Osmancık pirinci ile yapılmış olanların tüketilmesi önemlidir.

9. Sedik Aşı

Antalya'nın yöresel lezzetlerinden bir diğeridir. Onun için klasik şifa çorbası tanımlamasını yapmak çok daha doğrudur. Çorba hazırlanışı dolayısıyla biraz acı tada sahiptir. Ancak bağışıklık sistemini güçlendirmek için doğal çözümlerden biridir.

10.Bergamot Reçeli

Kokusu ile adeta sizi büyüleyecek olan bergamot ağacı meyvesi aynı zamanda tadıyla damak lezzetinize katkı yapabilecektir. Esasında bergamot reçeli meyvenin kabuğundan yapılır. Antalya'daki tatiliniz sırasında bir yerde kahvaltı yapmayı düşünüyorsanız ilk olarak bu reçelin olup olmadığını sormalısınız.

11. Taş Kadayıf

Taş kadayıf yöresel ve aynı zamanda leziz tatlılardan biridir. Bazı yerlerde Arap kadayıfı olarak adlandırılan bir tatlıdır. Çay ile birlikte tüketildiği zaman damak keyfinizi iki katına çıkarabilme potansiyeline sahiptir. Şerbetli tatlı sevenleri mutlu edebilecek bir yemektir.

12.  Finike Muz Tatlısı

Finike muz tatlısı Antalya ve çevresine özgü bir tatlıdır. Özellikle meyvelerden yapılma tatlılardan hoşlananların seveceği türden bir lezzettir. Oldukça pratik bir şekilde yapılır ve tatlıya lezzet katan muzun üzerine dökülen portakal sosudur.

13.  Toros Salatası

Toros salatası kendi doğasına özgü bir tada sahiptir. Tükettiğiniz zaman o doğal ve muhteşem lezzeti hemen yakalayabilirsiniz. Toros salatasının klasik versiyonuna ek olarak patlıcanla yapılmış versiyonu da bulunmaktadır. İlk defa tüketecekseniz klasikten şaşmamaya çalışmalısınız.

14.   Hibeş

Antalya mutfağının en önemli mezelerinden ve aynı zamanda soslarından biridir. Tahin ile limon suyunun bir araya gelmesiyle elde edilir. Tabi burada sarımsak ve diğer baharatların rolünü atlamamak gerekir. Hibeş birçok yemeğin yanında tüketebilecek güzel bir mezedir.

15.  Kabak Çiçeği Dolması

 

Kabak çiçeği dolması aslında Antalya'ya ait bir yöresel lezzet değildir. Bu yemek tüm Akdeniz'in ve Ege'nin yöresel lezzetidir. Bu yemeğin hazırlanışı biraz zahmetlidir. Çünkü kabak çiçeklerinin yırtılmaması için epey dikkatli olmak gerekir. HABER: BUSE ER