Türkiye’de evlilik oranlarının giderek düşmesi, toplumsal dinamiklerdeki değişimlerin bir yansıması olarak öne çıkıyor. Uzman Sosyolog Funda Alpaslan Talay, evliliklerin ertelenmesinin sadece bireysel tercihlerle açıklanamayacağını, toplumsal ve yapısal faktörlerin de etkili olduğunu belirtti.

EKONOMİK KOŞULLARIN ROLÜ
Evlilik kararlarının ertelenmesinde ekonomik koşulların başı çektiğini vurgulayan Talay, “Artan barınma maliyetleri, düğün ve ev kurma masrafları, gelir belirsizliği ve yükselen işsizlik oranları gibi faktörler, özellikle gençlerin evlenme kararlarını ekonomik açıdan zorlaştırıyor. Birçok genç, ‘Evet, evlenmek istiyorum; ama şu an ekonomik olarak kendimi hazır hissetmiyorum’ diyerek, evlilik için gerekli olan maddi güvenceyi sağlamakta büyük zorluk yaşıyor. Bu durum, evlilik kararlarının ertelenmesine veya bazen tamamen ertelenmesine yol açıyor” ifadelerini kullandı.

Sosyolog Funda

DEĞİŞEN EVLİLİK BEKLENTİLERİ
Evlilikle ilgili beklentilerin de değiştiğine dikkat çeken Talay, “Genç nesiller, artık sadece evlenmek için evlenmeyi tercih etmiyorlar. Bugünün gençleri, evliliklerinde karşılıklı saygı, duygusal tatmin ve maddi güvence arayışında. Bu, onların evlilik kararlarını daha temkinli bir şekilde ve uzun bir değerlendirme sürecinden sonra almalarına yol açıyor. Eskiden evlenmek için daha hızlı kararlar alınırken, artık evlilikten beklentiler çok daha fazla ve bu durum evliliklerin daha bilinçli bir şekilde değerlendirilmesine neden oluyor” dedi.

TOPLUMSAL DEĞİŞİMLER
Türkiye'deki evlilik oranlarının düşmesinde toplumsal cinsiyet rollerindeki değişimlerin ve şehirleşme oranlarındaki artışın da önemli bir rol oynadığını belirten Talay, “Bireyselleşme eğilimlerinin yükselmesi, ilişkilerin biçiminde de önemli dönüşümlere yol açtı. Özellikle gençler, sadece duygusal bağlarla değil, aynı zamanda maddi güvence ve istikrar temelli ilişkiler arayışında. Bugün, gençlerin evlilik kararlarını alırken sadece duygusal değil, ekonomik ve toplumsal faktörleri de göz önünde bulundurduklarını görmekteyiz” diye konuştu.

KAMU DESTEKLERİNİN YETERSİZLİĞİ
Kamusal desteklerin yetersizliğine de değinen Talay, “Aile kurma süreci, hem duygusal hem de ekonomik açıdan ciddi bir sorumluluk getiriyor. Ancak, mevcut kamusal desteklerin yetersizliği, özellikle gençlerin bu sorumluluğu almaktan çekinmelerine ve evlilik kararlarını ertelerken bazen tamamen vazgeçmelerine neden olabiliyor” dedi.

B4Bdab53 B4E6 4D7A Bddf 3Bc320A6C084

Muhabir: AYŞE OKAN SARICA/ÖZEL HABER