ARILARIN mucizesi olarak bilinen bal, doğal olarak sağlık için faydalı bir gıda olmasının yanı sıra günümüzde çeşitli sahteciliklere de maruz kalıyor. Peki, gerçek balı sahte baldan ayırt etmenin yolları nelerdir? İşte dikkat etmeniz gereken özellikler ve evde uygulayabileceğiniz pratik testler nelerdir? Sizler için derledik.

Sahte balın doğalından ayırt edilmesinin sadece gelişmiş laboratuvarlarda yapılan analizlerle mümkün olduğunu belirten Vahdettin Zengin, baldaki hilenin bazı uygulamalarla da ayırt edilebileceğini söyledi.

Ffb0A0E3 Be9E 4091 A81A 83Fe8Bcb0239

TÜKETİCİ NASIL AYIRT EDECEK?
Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte insanların vücut direnci ve hastalıklara karşı mücadelede kullandıkları bal son dönemlerde bal tüketiminde bir artış sağladı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıkladığı taklit ve hileli gıda listesi arasında çok sayıda bal üreten firma da yer alırken tüketici de gerçek ve sahte balın nasıl ayırt edileceğinin yöntemlerini araştırıyor.

Aktar ve bal satıcısı Vahdettin Zengin, evde basit yöntemlerle balın sahte mi gerçek mi olduğunu anlayabileceğimiz bazı yöntemlerden bahsetti.

SU TESTİ
Vahdettin Zengin, balın gerçek mi sahte mi ayırt edilebilmesi için öncelikle su testini öneriyor. Testin yapılması için gerekenler malzemeler ise bir bardak su ve bir kaşık bal. Bir bardak suya bir kaşık bal koyulup gözlemlendiğinde, gerçek balın suda dağılmadan dibe çökeceğini, sahte balın ise suya hızla bir şekilde karışacağını söyledi.

TADI VE KIVAMI
Son yıllarda bal tüketiminin artmasıyla birlikte sahte bal ürünlerinin de piyasada daha fazla yer almaya başladığına dikkat çeken Zengin, “Gerçek ve sahte balı ayırt etmenin diğer bir yolu ise tadını ve kıvamını incelemektir. Gerçek bal, doğal çiçeklerden elde edildiği için zengin ve derin bir lezzete sahiptir. Farklı çiçek kaynaklarından gelen aromalar, balın tadını benzersiz kılar. Gerçek bal hafif ve karmaşık tat bırakırken sahte bal genellikle daha tatlı ve yapay bir tata sahiptir” dedi.

YANGIN TESTİ
Vahdettin Zengin, balın saflığını ve kalitesini kontrol etmek için ilginç bir yöntem olan yangın testinden söz etti. Zengin, “Test, pamuk parçasının gerçek bal ile ıslatılarak ateşe yaklaştırılmasıyla gerçekleştiriliyor. Gerçek bal alevle temas ettiğinde hızla yanar ve duman çıkar. Sahte bal ise ya hiç yanmaz ya da çok zor yanar. Bal severler için bu basit yangın testi, evde yapılan pratik bir kontrol yöntemi olarak dikkat çekiyor” dedi.

PARMAK TESTİ
Balın gerçek mi yoksa sahte mi olduğunu anlamanın diğer bir yolunun parmak testi olduğunu söyleyen Zengin, “Bu yöntem, balın kıvamını ve yapışkanlığını kontrol ederek, tüketicilerin aldıkları ürünün kalitesi hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlıyor. Test, parmakla alınan balın yukarı kaldırılmasıyla başlıyor. Gerçek bal akmaz ve parmağınızda yapışkan bir tabaka bırakır. Sahte bal ise parmağınızdan daha hızlı bir şekilde akar” dedi.

ETİKET KONTROLÜ
“Balın etiketinde ‘sadece bal’ ibaresi yer alıyorsa büyük ihtimalle gerçek baldır” diyen Zengin, “Sahte bal etiketlerinde şeker şurubu gibi katkı maddeleri bulunabilir” ifadelerini kullandı.

Zengin, basit testlerle, bal alırken daha dikkatli olunabileceğini, güvenilir markalardan ve yerel arıcılardan alışveriş yapmanın gerçek balı bulmak için en iyi yol olduğunu belirtti.

Bal Cesitleri

Muhabir: AYŞE OKAN SARICA/ÖZEL HABER