BİRLEŞMİŞ Milletler Örgütü (BM) 24 Aralık 2018’de almış olduğu kararla 7 Haziran tarihini Dünya Gıda Güvenliği Günü olarak ilan etti.  Her yıl farklı tema olarak kutlanan gün bu yıl ‘Daha Güvenli Gıda, Daha Sağlıklı Yaşam’ teması ile kutlanacak. Tarım Bakanlığının açıkladığı verilere göre, dünyada her yıl büyük çoğunluğunu çocukların oluşturduğu yaklaşık 2,2 milyon kişi gıda kaynaklı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitiriyor.  Gelişmiş ülkelerde her yıl nüfusun yaklaşık yüzde 30'unun gıda kaynaklı hastalıklara yakalandığı rapor ediliyor. Henüz gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde ise bu tablonun çok daha ciddi olduğu görülüyor.

gıda

 ‘ELLERİNİZİ SIK YIKAYIN’
Geçtiğimiz yıllarda yayılan Covid-19 ile birlikte sağlıklı gıdanın önemi bir kez daha net olarak görüldü. Prof. Dr. Mustafa Tayar, ‘Gıda Güvenliği ve Covid-19’ adlı çalışmasıyla gıda güvenliğine dikkat çekiyor. Tayar, makalesinde virüsün gıdalarda çoğalmayacağını ancak gıda temizliğinin önemli olduğunu vurguluyor. Tayar, “Gıda güvenliğine yönelik etkili yöntemlerin başında ellerin kurallara uygun yıkanması geliyor. Elleri sık sık yıkamalıyız. Eller temizlenmeden, gıdalar yıkanmadan tüketilmemelidir” dedi.  HABER/ ÇİĞDEM KORKAN

Editör: Uğur Keskin