TARIM ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü'nün pide, lahmacun, börek ve benzeri ürünleri üretenlerin iç harç olarak kullandıkları malzemeye domuz ve tek tırnaklı hayvan eti dışında her türlü hayvan etinin ve sakatatlarının karıştırılmasının suç olmadığı kararından sonra birçok vatandaş gıdalardan dolayı zehirlendiğini iddia etmeye başladı. Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, vatandaşın gıda zehirlenmelerine karşı nasıl tedbir alması gerektiği konusunda açıklama yaptı.

ali manavoğlu-2

‘UYGUNSUZ ÜRÜN GRUPLARI VATANDAŞLA PAYLAŞILSIN’

Zehirlenmeyle ilgili araştırmaların mikrobiyolojik ve kimyasal analiz sonuçlarını Bakanlığın firmalarla paylaştığını söyleyen Manavoğlu, “Biz her zaman söylüyoruz; araştırmalar, incelemeler sonucu uygunsuz çıkan ürün grupları vatandaşla paylaşılsın, bu sayede tüketiciler alışveriş yaparken bu sonuçları dikkate alarak yapar ancak bu bilgiler paylaşılmıyor” dedi.

zehir

‘PERSONEL SAYISI ARTIRILMALI’

Bakanlığın düzenli gıda denetimleri yaptığını belirten Manavoğlu, “Biz hep şunu söylüyoruz; Bakanlık nezdinde gıda denetimlerinin artırılması gerekiyor. Gıda mühendisi istihdamı artırılmalıdır. Daha fazla denetimler yapılabilmelidir, çünkü sadece yeterli personel olursa zehirlenmelerin önüne daha fazla geçilebilir. Bakanlık bünyesinde 8 bin kişi çalışıyor. Bu sayı artırılmalı ki tüketicinin sağlığı daha fazla korunabilsin” ifadelerini kullandı.

alışveriş-1

ALIŞVERİŞTE BUNLARA DİKKAT!

Artan fiyatlarla beraber merdiven altı kayıtsız birçok ürünün piyasada yer aldığının altını çizen Manavoğlu, “Bu ürünler insan sağlığını tehdit ediyor. Bir diğer tehlikeli olan ürün ise midyeler. Antalya gibi bir yerde 40 derecenin altında satılması çok büyük bir risk. Çünkü soğuk olarak satılması gereken ürünlerin sıcakta satılması zehirlenmeye sebep olabilir. Tüketicilerin alışveriş yaparken bazı noktalara dikkat etmesi gerekiyor. Bozulma gibi bir riskin azaltılması için alışveriş esnasında soğuk ürünler en sonda alınmalı. Özel soğutucu poşetler kullanılmalı. Tüketicilerin daha bilinçli şekilde davranması gerekir. Gıda okuryazarlığımızın artması gerekir, etiketleri okumalıyız. Ayrıca tüketici gördüğü uygunsuzlukları, yaşadığı zehirlenme vakalarını bakanlığın alo 174 hattını arayarak bildirebilir” diye konuştu. ÖZEL HABER/ÇİĞDEM KORKAN

Editör: Uğur Keskin