GÜNDEM

Glüten hassasiyetinde dikkat edilmesi gerekenler

Halk arasında glüten hassasiyeti olarak bilinen glüten intoleransı hakkında konuşan Diyetisyen Mehmet Çelik, hastaların hayatları boyunca bu diyete dikkat etmeleri gerektiğini söyledi

Glüten intoleransını, çölyak dışı glüten duyarlılığı olarak da bilinen vücudun glüten içeren ürünlere olan hassasiyeti olarak tanımlayabileceğimizi dile getiren Diyetisyen Mehmet Çelik, toplumda bu hastalığın görülme sıklığının arttığını vurguladı.

ŞÜPHE VARSA TEST YAPTIRIN

Glüten intoleransının belirgin belirtilerini dile getiren Diyetisyen Mehmet Çelik, “Toplumumuzda görülme sıklığı artan glüten hassasiyeti ile ilgili belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz: karın ağrısı şişkinlik ishal baş ağrısı halsizlik yorgunluk dikkat eksikliği ve bilinç bulanıklığı” ifadelerine yer verdi. Glüten hassasiyetine sahip olup olmadığımızdan şüphe duyduğumuzda uzman yardımı almamız gerektiğinin altını çizen Diyetisyen Çelik, “Bireyler glüten içerikli ürünlerin tüketimini takiben aynı şikayetleri ifade ediyorsa sağlık kuruluşlarına başvurup fiziki muayene yaptırabilirler. Kandaki glüten oranını tespit etmek için kan testi yaptırabilirler ve uzman bir hekimden yardım alınmalıdır” dedi.

BAZI BESİNLERDEN UZAK DURULMALI

Teşhis konulduktan sonra dikkat edilmesi gereken besinlerin önemini vurgulayan Diyetisyen Mehmet Çelik, “Glüten intoleransı bulunan bireyler teşhis konulduktan sonra glütensiz beslenmeye başlamalıdır. Buğday, çavdar, arpa ve yulaf gibi besinleri ve bu besinleri içeren tüm unlu mamulleri, örnek verecek olursak; makarna simit gibi kek börek kraker gibi ürünlerden uzak durulmalıdır. Aynı zamanda glüten içeren hazır soslardan ketçap salça gibi ve hazır çorbalardan uzak durulmalıdır” açıklamalarına yer verdi. Bu gibi besinlere dikkat edilmesinin hastalık için önemi olduğunu vurgulayan Diyetisyen Çelik, bunların yerine hangi besinleri koyabileceklerine yer vererek, “Bu besinler yerine kinoa, karabuğday gibi sağlıklı tahılları tercih edebiliriz. Ayrıca marketlerde glütensiz ibaresi bulunan besinler tüketilmelidir. Rafine şeker ve rafine karbonhidrat içeren besinlerden uzak durulmalıdır” dedi. Beslenme önerine uyulmanın önemini sözlerine ekleyen Diyetisyen Mehmet Çelik, “Glüten intoleransı bulunan bireyler bu tarz beslenme önerilerine dikkat ederek bu glütensiz diyeti hayatları boyunca uygulamaktadırlar” açıklamalarına yer verdi.