ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, Konyaaltı’da son yıllarda artan imar baskısıyla karşı karşıya kalan Gökdere Vadisi, bu sefer de Konyaaltı Orman İşletme Müdürlüğü tarafından imara açılıyor. 17 futbol sahası büyüklüğündeki 12 bin 540 metrekarelik bölge 20 yıllığına kiralanacak. Belirlenen alanın ihalesinin yıllık kira bedeli ise yalnızca 3 milyon 924 bin lira olarak açıklandı.
NADİR KORUNAN ALANDI
Antalya’nın doğal dokusunu koruyan nadir bölgelerden biri olan Gökdere Vadisi, yapılaşma tehdidiyle karşı karşıya. Sık çam ağaçlarıyla kaplı 12,5 hektarlık alan, Konyaaltı Orman İşletme Müdürlüğü tarafından imara açılıyor. Bölge halkının ve çevrecilerin tüm tepkilerine rağmen iptal edilmeyen ihale, bugün saat 11.00’de Antalya Orman Bölge Müdürlüğü’nde gerçekleştirilecek. Yapılaşmaya açılacak alanda yüzme havuzu, kır kahvesi, lokanta, büfe, otopark, ibadet yeri, çocuk oyun alanı, yöresel ürün satış yeri, sağlık tesisi, 70 karavan park yeri ve 130 çadır alanı yer alacak. Mahalle sakinleri, doğal yapının bozulacağını belirterek projeye tepki gösterdi. Bölge sakinlerinden Dilek Özkul, “Gökdere Vadisi, Konyaaltı’nda nefes alabildiğimiz ender yeşil alanlardan biri. Burada yapılacak yapılaşma sadece doğaya değil, mahalle sakinlerinin yaşam kalitesine de büyük zarar verecek. Orman arazisinin ticari alanlara dönüştürülmesi kabul edilemez. Bizler, bu ihale iptal edilene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.
LOKASYONU DEĞERLİ
Antalya’nın merkez mahallelerinden birinde yer alan ve Sarısu Mesire Alanı ile plaja yalnızca 3 kilometre mesafede bulunan Gökdere Vadisi, yapılaşmaya açılıyor. Yoğun çam ağaçlarıyla kaplı ve şehir içinde nadir kalan doğal alanlardan biri olan vadi, ‘Orman Park’ adı altında ihale edilecek. Bugün saat 11.00’de Antalya Orman Bölge Müdürlüğü Misafirhanesi’nde gerçekleştirilecek ihalenin geçici teminat bedeli 1 milyon 177 bin 315 lira olarak belirlendi. Hazine ve orman arazilerinin turizm yatırımlarına tahsisini düzenleyen yönetmelikte yapılan değişiklikle, daha önce ‘mesire yeri’ olarak tanımlanan alanlar, ‘orman parkı’ olarak adlandırılmış ve bu kapsamda kiralama süreçleri hızlandırılmıştı. 28 Eylül 2024’te Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeyle özellikle turistik bölgelerdeki orman arazilerinin kullanım şekli değiştirildi.
BÖLGEDE YAPILAŞMALAR ARTTI
Antalya’nın en yoğun nüfuslu mahallelerinden biri olan Hurma’nın yanı sıra Sarısu ve Liman mahallelerine yakın konumuyla dikkat çeken Gökdere Vadisi, Sarısu Mesire Alanı ve Plajı’na yalnızca 3 kilometre mesafede bulunuyor. Son yıllarda bölgedeki yapılaşma hız kazanırken, üçüncü nesil kahve mekânları, alkollü işletmeler ve kır düğünü konseptli alanlar vadide artış gösterdi. Çoğu ruhsatsız ve kaçak olan bu yapılar arasında vadi manzaralı kapsül oteller ve izinsiz inşa edilen villalar da yer almaya başladı. Son olarak ise betonlaşmanın giderek arttığı Gökdere Vadisi’nde kamu eliyle yapılması planlanan 12,54 hektarlık ‘Gökdere-1 Konaklamalı Orman Parkı’ projesi gündeme geldi. Deniz seviyesinden 200 ila 500 metre arasında değişen rakımı ve yoğun orman örtüsüyle yaz aylarında serinlemek isteyen Antalyalıların uğrak noktalarından biri olan vadi, son yıllarda hızla artan betonlaşma tehdidiyle karşı karşıya.
İŞLETME İÇİN KAMULAŞTIRMA İDDİALARI DA VAR
Konyaaltı Orman İşletme Müdürlüğü tarafından gönderilen tebligat bilgilerinde yer alan “31 ve 32 No’lu Gökdere-1, Konaklamalı Orman Parkı” alanı, yalnızca Gökdere’de değil, aynı zamanda Hisarçandır Mahallesi sınırları içerisinde de bulunuyor. Bölgenin iki mahallenin kesişim noktasında yer alması ve Altınyaka Yolu’na bitişik olması, ulaşım açısından büyük bir kolaylık sağlarken mahalle sakinleriyse proje karşı. Projede gösterilen alanların içerisinde köylülerinde arazileri olduğunu ve bu nedenle projeyle birlikte kamulaştırmalarında olacağını söyleyen bölge sakinlerinden Hidayet Telli ise, “Proje Gökdere diye geçiyor fakat bir kısmı Hisarçandır Mahallesi içerisinde de yer alıyor. Bu arazi içerisinde köylülerinde arazileri yer alıyor. Projeyle birlikte buradaki arazilerde kamulaştırılacağı söylendi. Burada yaşayan insanlar 10 yıl öncesinde kadar sıradan bir köy hayatı sürerken şu anda 2 mahalle de dört taraftan bir yapılaşma baskısı yaşıyoruz. Önce villalar geldi sonra işletme adı altında farklı farklı işletmeler geldi şimdi de kamu geliyor. Biz yıllarca burada bir yol dahi açtırmakta zorlanırken son yıllarda burası şehir merkezinden bir farklı kalmadı. Buradaki yapıların çoğu zaten kaçak ve izinsizken, bunların yıkılması gerekirken bırakın onları yıkmayı, köylünün arazisi elinden alınıyor. Bu nasıl bir mantıktır? Herhalde birileri burada köylüleri istemiyor, gidin diyorlar, bizim anladığımız bu. Bizim buradan başka gidecek yerimiz yok fakat burayı betona gömmek isteyenler geldikleri yere geri dönebilirler. Bu projenin ve ihalenin acilen iptal edilmesini istiyoruz. Eğer bu yapılmazsa da burada eylem yapacağımızı da şimdiden tüm kamuoyuna duyuruyoruz” ifadelerini kullandı.