BÜRO Emekçileri Sendikası (BES) Antalya Şube binasında düzenlenen basın toplantısında yargı çalışanlarının sorunlarına değinildi. Yargı sorunlarına çözüm bulunmadığı takdirde adaletin sarsılacağını söyleyen BES Antalya Şube Başkanı Devrim Mol, hükümeti yargı çalışanlarının taleplerini dikkate alma ve adil bir çalışma ortamı sağlamaya davet etti. Yargı paketlerinin sadece yargının işleyişini hızlandırmadığını söyleyen Mol, çalışanların haklarını da gözetmesi gerektiğini söyledi. 

'GÖSTERMELİK DEMOKRASİCİLİK'
BES Antalya Şube Başkanı Devrim Mol, yargının bağımsızlığı ve yargı çalışanlarının sorunlarının çözümü için senelerce mücadele ettiklerini ifade etti. Başkan Mol, 2010 referandumu sonrası yargı alanında tahakküm kuran cemaat ve sonrasında mevcut iktidarın yargı sistemini iktidarlarını güçlendirmek ve toplumsal muhalefeti susturmak için bir araç olarak kullandığı bir süreç yaşandığını söyledi. Mol, "Mevcut yargı sistemi içerisinde bile benimsemedikleri yargı kararlarını tanımayan siyasi iktidar, anayasal hakların kullanılmasını bile keyfi olarak engellemeye çalışıyor. Hukuksuz bir şekilde KHK ile ihraç edilen on binlerce kamu emekçisi, toplu sözleşme masasında çoğunluğunu siyasi iktidarın belirlediği hakem heyetinin kararlarına yargı yolunun kapalı olması, eski iç işleri bakanının kolluk kuvvetlerine hukuk kurallarının dışına çıkarak kollarının bacaklarının kırılması talimatını rahatlıkla vermesi ,mafya liderleri ile siyasi liderlerin birlikte fotoğraf kareleri vermesi, toplumsal muhalefetin en yoğun olarak yaşandığı gezi olaylarında hukuk dışı kararların verilmesi ,anti demokratik ve eşit olmayan bir şekilde gerçekleşen seçimlerde YSK’nın kararlarının hem yanlı olması hem de yargı yolunun kapalı olması Milletvekillerinin, tutuklanması, seçilmiş belediye eş başkanlarının yerine kayyum atanması, kayyum atayamadıkları belediyeleri zapt-ı rapt altına almak için akla hayale gelmeyecek yöntemleri kullanmaktan geri durmayan cumhur ittifakının Anayasa'yı askıya aldığı bir dönemde göstermelik demokrasicilik oynanarak yargı yılı açılışları yapılmaktadır” şeklinde konuştu.

'KENDİ VARLIKLARINI İNKAR EDİYORLAR'
Anayasa gereği bağımsız olması gereken yargının, adli yargı yılı açılışlarını sarayda yaparak kendi varlıklarını inkâr ettiklerini söyleyen Mol, "Yargı mensupları bağımsızlıklarının sembolü olan düğmesiz cübbelerinin olmayan düğmelerini ilikleme yarışına girişmektedirler. Hal böyle iken yurttaşlarımızın hak, hukuk, adalet talebi için adına saray denilen adliyelere başvuruları her geçen gün artarak devam ediyor. Bir yandan yargı hizmetlerine ulaşmanın ekonomik bedelinin artması, bir yandan yıllarca süren dava süreçleri yurttaşlarımızın bu yargı sisteminden beklentilerini zayıflamaya devam ediyor" dedi.

'YARGI BAĞIMSIZ DEĞİL'
Yargı sisteminin bağımsızlığını yitirdiğini söyleyen BES Antalya Şube Başkanı Devrim Mol, periyodik olarak çıkarılan yargı paketleri dava sayılarındaki artışın ve yıllarca süren dava süreçlerinin yargı çalışanlarının çalışma hayatını kâbusa çevirdiğini söyledi. Başkan Mol, "Bir yandan iş yükü, bir yandan mobbing, bir yanda keyfi olarak açılan soruşturmalar mesai kavramı gözetmeksizin çalışmaya zorlanan yargı emekçilerinin sürekli olarak açıklanan yargı paketlerinde ekonomik, özlük ve sosyal haklarının düzeltilmesine dair hiçbir çalışma bu yargı paketlerinde yer almamıştır" ifadelerini kullandı. 

'EKONOMİK HAKLARDA İLERLEME YOK'
Yargı çalışanlarının açlık sınırı ile yoksulluk sınırı arasında bir ücret almakta olup 2009 yılından bu yana yargı çalışanlarının ekonomik haklarında hiçbir ilerleme sağlanmadığını ifade eden Mol, "23 Temmuz 2009 tarihi itibarıyla yasalaşan 6009 sayılı yasa kapsamında yer alan 3717 sayılı yasada yapılan değişiklikler ile Yargı emekçilerinin aleyhine sonuç doğurmuş ve Yargı emekçilerinin kazanılmış hakkı olan havuz parasının ortadan kaldırılmasına yol açmıştır. Yargı emekçilerinin bu kâbustan uyanması, sendikamızca yıllardır gündemde tutulan taleplerinin gerçekleşmesinden geçiyor" sözlerini söyledi. 

'ÇÖZÜM İSTİYORUZ'
Devrim Mol, sorunlara çözüm istediklerini söylerken ilk olarak ayrım yapılmaksızın tüm yargı çalışanlarına mesai ücreti ödenmesini ve mesai ücretlerinin günün koşullarına uygun hale getirilmesini istediklerini söyledi. Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarıyla kurum içindeki atamalara devam edilerek bu atamalarda mülakat değil liyakatın esas alınmasını istediklerini ifade eden Mol, "Yargı sınıfı hizmetleri oluşturulmalı, unvan ve kadrolar yeniden tanımlanmalıdır. Adalet Bakanlığı ve bağlı birimlerinde iş yüküne uygun olarak çalışan sayısı artırılmalıdır. Yargı Emekçilerinin 2802 sayılı Yasadan çıkartılarak diğer kamu emekçileri gibi 4483 sayılı Memurin Muhakematı Kanununa tabı olması sağlanmalıdır. Son zamanlarda yapılan Adliye binalarının şehir merkezlerine uzak olması nedeniyle, tüm Yargı Emekçilerine yol ücreti veya servis uygulaması sağlanmalıdır. Kaldırılan havuz paralarının Yargı Emekçilerinin lehine olacak şekilde düzenleme yapılarak ödenmesine tekrar başlanmalıdır. Tüm Yargı Emekçilerine ücretsiz, nitelikli 4 çeşit yemek hizmeti verilmelidir. Tüm Yargı Emekçilerine kira yardımı yapılmalıdır" dedi. HABER/GAZİ KARATAŞ

Editör: Uğur Keskin