ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) gelen ithal ürünlere vergi istisnası getirilmesi tarım sektöründe endişeleri artıyor. Uzmanlar, BAE’den gelen tarım ve sanayi ürünlerine getirilen gümrük vergisi alınmama kararının çiftçilerin üzerinde baskı yaratacağını belirtiyor. Ülkedeki tarım alanlarının büyük bir bölümünün maliyet ve çeşitli nedenlerden dolayı ekilemediğine dikkat çeken Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Prof. Dr. Dursun Büyüktaş, kararı eleştirerek çiftçilere destek sağlamadığını belirtti. Büyüktaş, BAE’den gelecek ürünlerin sıfır vergi ile pazara girmesinin sonuçlarının olumsuz olabileceği konusunda uyardı.

başkan-3

7 MİLYON HEKTAR BOŞ DURUYOR
Türkiye, 28 milyon hektarlık bir tarım arazisine sahip olmasına rağmen yaklaşık 7 milyon hektarı ise boş duruyor. Türk çiftçilerinin maliyetler altında ezilip ekim yapamadığı bir dönemde, BAE ile yapılan anlaşma, Türkiye’de tarım sektörünün geleceğine dair ciddi endişeleri de beraberinde getiriyor. BAE’nin tarım ülkesi olmadığını ve son derece kısıtlı tarım ürünlerine sahip bir ülke olduğuna dikkat çeken Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Prof. Dr. Dursun Büyüktaş, “Kısa vade de BAE’den gelecek olan ürünler, yerel piyasada fiyatları aşağıya çekebilir. Uzun vadede ise bu durum Türk çiftçileri ve ülke ekonomisi üzerinde olumsuzluk yaratacaktır. Tarım sektörünün istikrarlı bir şekilde büyümesi ve üretim üzerine odaklanılması gerektiği bir dönemde, ithal ürünlerin sıfır vergi ile pazara girmesi, çiftçileri daha da zor bir durumun içine sürükleyeceği açıktır. Şu anda yapılması gereken üretimin teşvik edilmesi ve çiftçilere destek sağlanmasıdır. Bu durum tarım sektörünün sürdürülebilirliği için elzemdir” şeklinde konuştu.

foto (2)-35

‘UCUZ GIDA ÇİFTÇİYİ DESTEKTEN GEÇER’
Çiftçilerin mazot maliyetleri, işletme giderleri ve diğer girdi maliyetlerinin altında ezildiğini belirten Başkan Büyüktaş, mazotta Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) kaldırılarak çiftçilerin desteklenmesi gerektiğini vurguluyor. Çiftçilerin, tarımın temel taşı olarak ülkenin gıda güvenliğini sağlayan unsurların başında geldiğini söyleyen Büyüktaş, “Artan maliyetler ve ithal ürünlerle mücadele etmek zorunda kalan çiftçilerimizin sorunlarına kulak vererek başta mazotta ÖTV olmak üzere diğer kalemler içinde destek verilmesi gerekiyor. Eğer ülkemizde tarım devam etsin ve ucuza gıda tüketelim istiyorsak bunun tek yolu çiftçileri desteklemekten geçiyor. Başka da bir yolu yok. Çiftçiyi destelemek, sürdürülebilir tarımın ve ucuz gıdanın garantisidir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: ANTALYA EKSPRES GAZETESİ