Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, apartmanlarda yaşayan kişilerin zaman zaman kural bilmeyen, saygısız veya rahatsız edici komşularla karşılaşabileceğini belirtti. Gündüz, Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre bu tür durumlarda belirli yaptırımların uygulanabileceğini söyledi.

GEÇİMSİZ KOMŞULARA KARŞI YASAL HAKLAR
Tanımadığımız insanlarla aynı ortamı kullanmak durumunda kaldığımızı belirten Gündüz, “Günümüzde yaşam sürdürdüğümüz evler genellikle bina, site gibi katlı yapılardan oluşuyor. Bu durumda tanımadığımız insanlarla aynı ortamı kullanmak dahilinde oluyoruz. Kurallar çerçevesinde yaşayan insanlar olduğu gibi kural bilmez, saygısız ve hatta her durumda terbiyesizleşen insanlarla karşı karşıya gelebiliyoruz” dedi.

09A47B56 8Dbd 4384 8968 714F4D4015F5

YASAL YAPTIRIMLAR NELERDİR?
Kat maliklerinin geçimsiz ve rahatsız edici komşulara karşı bazı yasal hakları olduğunu ifade eden Gündüz, “Yasal olarak yaptırımı olan bu tutum “Kat mülkiyeti kanununa göre geçimsiz ve rahatsız edici komşular için bazı yaptırımlar uygulanabilmesi mümkündür. Diğer kat maliklerine sorun yaşatan kişi, bu çekilmezlik hali süreklilik kazandığı takdirde, dairenin kiracısı değil sahibi olsa dahi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı oranına göre çoğunluk kararına göre dairenin satışı istenir. Bu daireyi kat malikleri arsa payı oranında satın alır. Böylece problemli komşu apartmanda çıkartılır” diye konuştu.

MÜLKİYET DEVRİ İÇİN MAHKEME KARARI
Başkan Gündüz ayrıca, “Madde 25 – Kat maliklerinden biri bu kanuna göre kendisine düşen borçları ve yükümlülükleri yerine getirmemek suretiyle diğer kat maliklerinin haklarını, onlar için çekilmez hale gelecek derecede ihlal ederse, onlar, o kat malikinin müstakil bölümü üzerindeki mülkiyet hakkının kendilerine devredilmesini hâkimden isteyebilirler” diyerek, yasal düzenlemenin daha ayrıntılı hükümlerine dikkat çekti.

Gündüz, sözlerine şu şekilde devam etti: “Bu gibi bir kat maliki hakkında, bağımsız bölümün mülkiyetinin hükme en yakın tarihteki değeri o kat malikine ödenerek bu mülkiyetin diğer kat maliklerine, arsa payları oranında devredilmesi için davanın açılması, aksi kararlaştırılmış olmadıkça, diğer kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğuyla karar vermesine bağlıdır. Bu karara rağmen kat maliklerinden bir kısmı bu davayı açmak istemezse, davayı öteki kat malikleri açar ve hâkim hüküm vermeden önce devir bedelinin ileride hak sahibine ödenmek üzere bankada üçer aylık vadeli hesaba yatırılması ve makbuzunun ibrazı için davacılara resen belirleyeceği uygun bir süre verir. Devir bedelinin süresi içinde yatırıldığına ilişkin belge ibraz edildiğinde ve davanın kabulü halinde hâkim, davalının bağımsız bölümünün mülkiyetinin davayı açmış olan kat maliklerine arsa payları oranında devredilmesine ve devir bedelinin işlemiş faiziyle birlikte davalıya ödenmesine karar verir.”

Neset Gunduz 3304-2

APARTMANLARDA GÜRÜLTÜ KURALLARI
Apartmanlarda gürültü konusunda uyarılarda bulunan Gündüz, “Apartman gürültü yönetmeliği içerisinde şu koşul ve şartlar bulunur; Gereksiz gürültüden kaçınılmalıdır. Mesai günleri kapsamında 13 ile 15 saatleri arasında ve akşam 19.00 ile 07.00 arasında gürültü yapılması yasaktır. Apartman ve Binalarda en önemli sorunlardan biri de geçimsiz ve sorunlu insanlar ile bir çatı altında yaşamaktır” dedi.

MAHKEME KARARINA GÖRE PARA CEZASI
Komşu şikayetleri için başvurulabilecek yasal yolları da sıralayan Gündüz, “Kat Mülkiyeti Kanuna göre kötü komşulara karşı yasal başvuru yolları bulunmaktadır. Gürültü yapan komşu için her zaman Alo 112 Şikâyet Hattına başvurabilirsiniz Alo 112 Gürültü Şikâyet Hattı 7/24 prensibiyle çalışmaktadır. 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK) 33. maddesi gereğince sulh mahkemesi hâkimi tarafından gürültücü ev sahibinin veya kiracının uyarılması ve uyarıya uymaması halinde para cezasına çarptırılmasına karar verilebilir” dedi.

Muhabir: AYŞE OKAN SARICA/ÖZEL HABER