GÜNDEM

'Haklarımızdan vazgeçmiyoruz!’

Antalya Sol Feminist Hareketi üyeleri, 17 Şubat 1926’da kabul edilen Türk Medeni Kanunu’nun kadınlar için önemine dikkat çekti. Üyeler, yasayla koruma altına alınmış haklardan vazgeçmeyeceklerini belirtti

17 Şubat 1926 tarihinde kabul edilen Türk Medeni Kanunu’nun önemiyle ilgili Antalya Sol Feminist Hareketi üyeleri video paylaşım yaptı. Yapılan paylaşımda, “Medeni Yasa, kadınlar için toplumsal eşitliğin, laikliğin ve kadınların birey olarak var olmasının teminatıdır. Medeni haklarımızdan, eşit yurttaşlık haklarımızdan, laiklikten ve özgürlükten asla vazgeçmiyoruz. Yaşasın kadın mücadelemiz”  ifadelerine yer verildi.

‘MEDENİ YASA’DAN VAZGEÇMİYORUZ’

Antalya Sol Feminist Hareketi üyeleri Medeni Kanunu’nun kadınlar için çok önemli olduğundan ve bu kanundan vazgeçmeyeceklerini belirterek, “Yasayla koruma altına alınmış kazanılmış haklarımızdan, laiklikten, eşitlikten vazgeçmiyoruz. 98 yıl önce bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen Medeni Yasa’dan vazgeçmiyoruz, vazgeçmeyeceğiz” denildi.

MEDENİ YASA NEDİR?

Medeni hukuk, şahıslar arasındaki ilişkileri düzenleyen, şahısların doğumundan, ölümüne kadar olan süreçte ilişkilerini düzenleyen özel hukuk dalıdır. Kişiler hukuku, aile hukuku, eşya hukuku, miras hukuku medeni hukuk kapsamında yer alır ve medeni kanunla düzenlenirler. Borçlar hukuku ve ticaret hukuku da aslında medeni hukukun uzantısıdır. Medeni hukuk salt bir hukuk dalı olmaktan öte hukukun özüdür.

17 Şubat 1926 tarihinde kabul edilen Türk Medeni Kanunu, Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kurulan Cumhuriyetin hukuk alanındaki en büyük devrimlerindendir. Laiklik esas alınarak çok hukukluluk kaldırılmış, bireyler eşit ve özgür yurttaşlar haline getirilmiştir.

TÜRK MEDENİ KANUNU’NUN GETİRDİKLER NELER?

Türk Medeni Kanunu’nun kabul edilmesiyle beraber kadınlara birçok haklar tanındı. Kanunun kadınlara kazandırdıkları ise ailede kadın-erkek eşitliği sağlandı. Evlilikte resmî nikâh zorunluluğu getirildi. Tek eşle evlilik esası getirildi. Kadınlara, istedikleri mesleğe girebilme hakkı tanındı. Mahkemelerde tanıklık yapma, miras ve boşanma konularında kadın-erkek eşit hale getirildi. Patrikhanelerin, din işleri dışındaki yetkileri kaldırıldı. Bu haklarla kadınlar, özgür ve eşit yurttaş oldu.