GÜNDEM

Hamilelikte beslenmenin önemi

Hamilelik döneminde beslenmenin önemini vurgulayan Diyetisyen Tuğba Özen, gebelik döneminde beslenme ile ilgili ipuçlarını paylaştı

HAMİLELİK dönemi, hem anne hem de bebeğin sağlığı için kritik bir süreç teşkil ediyor. Anne adaylarının beslenme alışkanlıkları bu dönemde büyük bir rol oynarken bebeklerin doğru gelişimini etkilediğine de uzmanlar tarafından dikkat çekiliyor. Konuyla ilgili görüşlerini belirten Diyetisyen Tuğba Özen, gebelikten dolayı artan enerji ve besin öğesi ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için gebe kadının normal zamanda yediklerine ek olarak tüketmesi gereken besinler olduğunu dile getirdi.

HAMİLE BESLENMESİNDE DİKKAT ÇEKEN ÖNERİLER

Aylara göre ve hamile kadının kilosuna göre değişmekle beraber ortalama yenmesi gereken besinler, miktarları ve önerilerinden bahseden Diyetisyen Tuğba Özen, “1-2 su bardağı kadar süt, yoğurt veya 2-3 kibrit kutusu kadar peynir veya 2-4 kaşık çökelek. Süt veya yoğurt çorbalar içinde de sütlü çorba, yoğurtlu çorba tüketilebilir. Günlük 1 adet yumurta, 3-4 köfte kadar kırmızı et, tavuk, balık önemli besinler arasında. Bu besinler tüketilemiyorsa kurubaklagil yemekleri, mercimekli veya nohutlu çorbalar tüketilebilir. Günlük toplam 5-7 porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir. Özellikle C vitamininden zengin olanlar tercih edilmelidir. (maydanoz, kıvırcık, lahana, biber, domates, karnabahar, kuşburnu, portakal, mandalina, elma, şeftali vb.) Yemeklerde iyotlu tuz kullanılmalıdır. Yüksek tansiyon (hipertansiyon) varsa yemekler tuzsuz veya az tuzlu pişirilmelidir” açıklamalarında bulundu.

SIVI TÜKETİMİ İHMAL EDİLMEMELİ

Hamile beslenmesinde yemeklerin az az ve sık sık tüketilmesi, besin çeşitliliğine önem verilmesi gibi unsurların yanı sıra sıvı alımının ihmal edilmemesinin altını çizen Diyetisyen Özen, “Sıvı alımı asla ihmal edilmemeli, günde kilogram başına 30- 35 ml su içilmelidir. Özellikle kabızlık şikayetleri varsa bol su içerek, meyveleri kabuklu tüketerek, her öğünde sebze ile salataya yer vererek ve yürüyüş yaparak bu sorunun önüne geçilebilir” önerilerinde bulundu.

BULANTILAR İÇİN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Aşırı bulantılarla baş etmeye çalışan hamile kadınların beslenmelerini değiştirerek bu sorunu azaltabileceklerini belirten Diyetisyen Özen, “Fazla baharatlı besinlerden ve mide bulantınıza neden olan diğer kokulardan kaçınmalısınız. Sabah yataktan kalkmadan önce; kraker, sade kızarmış ekmek veya tahıldan yapılan kuru besinleri (kahvaltılık tahıllar vb.) tüketin. Bu yolla sindirim süreci başlayarak, mide asit düzeyi azaltılabilir. Midenizin boş kalmasını engellemek için; gün boyunca azar azar ve sık aralıklarla besin tüketmelisiniz. İçecekleri ise öğünler ile birlikte değil öğün aralarında için. Kızartma ve diğer yağ içeriği yüksek besin tüketiminizi sınırlandırın” dedi. HABER/AYSU DURSUN