Sağlık Bakanlığı, hastanelerde randevu alıp gitmeyenlerin para cezasına çarptırılması için çalışma başlattı. Yeni düzenleme kapsamında, randevularına gitmeyen ve önceden iptal etmeyen kişilere idari para cezası uygulanacak. Randevusu olan kişilerin, gidemeyeceklerini en az 24 saat öncesinden iptal etmeleri gerekiyor. İptal işlemi, MHRS üzerinden veya ALO 182 hattını arayarak yapılabilir ve bu şekilde olası cezadan kaçınmak mümkün olabilir. Yeni düzenlemenin ne zaman uygulanmaya başlayacağı ise henüz netlik kazanmadı. Konuyla ilgili görüşlerini dile getiren Antalya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taha Karaman, “Buradaki esas konu sağlık sisteminin kendisinde olan bir sorun” dedi.
ESAS KONU SAĞLIK SİSTEMİ
Antalya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taha Karaman, sağlık sistemindeki randevu sorununa ilişkin açıklamalarda bulundu. Başkan Taha Karaman randevu almanın son derece zor olduğunu belirterek, “Sorunun ne olduğunu ortaya koymak gerekiyor ki çözüme ulaşılabilsin. Genellikle çok geç tarihlere randevu alabiliyor insanlar, yani hemen bugüne yarına randevu alamıyor, aylar sonraya randevu alabiliyor” ifadelerine yer verdi. Başkan Karaman, “Buradaki konu esas sağlık sisteminin kendisinde olan bir sorun. Siz sağlık sistemini sağlığın bir hizmeti olarak düşünürseniz, sadece tedavi edici olarak yönelirseniz ve koruyucu hekimlik hizmetlerinden uzaklaşırsanız, bir anlamda somut nokta sorunlarla karşı karşıya kalma ihtimali çok yüksek olur. Bu şuna benzer, bataklığı kurutmazsanız sivrisinek sayısı artar ve sıtma sayısı artar. Sıtmayı engellemek için tek tek sivrisinek avlamanın alemi yoktur. Bunun yerine bataklığı kurutursunuz” dedi.
5 DAKİKADA 1 HASTA
ATO Başkanı Prof. Dr. Taha Karaman, sağlık sistemindeki dönüşüm programının muayene edici hekimliği tek bir hizmet olarak gördüğünü ve hekimleri bu doğrultuda yönlendirmeye çalıştığını dile getirerek, “'Sağlıkta dönüşüm' diye bir program uyguluyor Sağlık Bakanlığı, bir alanda muayene edici hekimliği tek hizmet olarak görüyor ve hekimleri en azından muayeneli bir performans ile yönlendirmeye çalışıyor; ne kadar çok çalışırsa o kadar çok para kazanacağı hissi veriyor. Yani amaç artık sadece para kazanmak olunca, hekimler çok daha fazla çalışmak durumdan kalıyor ve şu gelinen noktada hekim 5 dakikada 1 hasta bakıyor” ifadelerine yer verdi. Çoğu hekimin devlet kurumlarından ayrılarak özel sektöre geçme eğilimi gösterdiği dönemi hatırlatan Başkan Taha Karaman, “5 dakikada 1 hasta bakmak sorun demektir. Zaten çoğu hekim, devlet hastanesinden ve devletin kurumlarından başka yerlere geçme eğilimi gösterdi bir dönem. Bunun sonucunda hekim bulamıyor insanlar ve randevularını geç zamana alıyorlar. Geç zamana aldığı zaman da şöyle düşünün, 2 ay sonraya randevu aldınız ama bir nedenle acil bir sorun çıkınca mecbursunuz, gidebileceğiniz yer paralı da olsa her yere gidersiniz. Sonuçta insanlar bir anlamda daha erkene başka bir yerde randevu bulursa, daha erken tedavisini sağlayacak bir koşul yaratılırsa, o zaman orayı tercih eder” dedi. Bu durumun sonucunda insanların randevularını geç zamana almak zorunda kaldığını ve acil durumlar karşısında alternatif tedavi yollarına yönelmek zorunda kaldıklarını dile getiren Başkan Karaman, “Yani siz hasta gelmedi diye kızamazsınız. Ki gelmemesi gerçekten kötü bir şey, hekimin orada boşuna hastayı beklemesi. Ama şöyle de bir şey var; genellikle bir gün sonraya ya da 2 gün sonraya randevu alamıyor insanlar” açıklamasında bulundu.