ÖZEL HABER

Havalar soğudu, aktarlarda yoğunluk arttı

Antalya’da havaların serinlemesi ile birlikte hastalıklara karşı dirençli olmak isteyen vatandaşlar soluğu aktarlarda alıyor. Aktar Vahdettin Zengin, insanların sağlıklı ve doğal ürünlere olan ilgisinin giderek arttığını belirterek kış çaylarının hastalanmadan önce tüketilmesi gerektiğini söyledi

ANTALYA’DA sonbahar mevsiminin etkisiyle havaların soğumasının ardından vatandaşlar, kış hastalıklarına karşı bağışıklık sistemlerini güçlendirmek amacıyla aktarlara akın etmeye başladı. Serin havalarda tercih edilen doğal ürünler, satışların artmasına neden oldu. Satışların yükseldiği aktarlarda en çok ıhlamur, papatya ve ada çayı gibi ürünler tercih ediliyor. Kış çaylarının, hastalanmadan önce bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesi için tüketilmesi gerektiğini söyleyen aktar Vahdettin Zengin, vatandaşların doğal ürünlere ilgisinin arttığını belirtti.

KIŞ AYLARINDA BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİREN DOĞAL DESTEKLER

Kış mevsimi yaklaşırken sağlığımızı korumanın ve bağışıklığımızı güçlendirmenin önemini vurgulayan aktar Vahdettin Zengin şu ifadelere yer verdi: “Kış başlangıcında bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için bitkisel çaylar ve doğal takviyeler önemli bir rol oynamaktadır. Bu dönemde önerdiğimiz bitkisel çaylar arasında ıhlamur, adaçayı, kekik çayı, hatmi çiçeği çayı ve meyan kökü çayı bulunuyor. Bu çaylar, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı koruyucu etkileri ile bilinir. Bunun yanı sıra gribal enfeksiyonların semptomlarını hafifletmek için çam kozalağı tozu ve macunu gibi destekleyici ürünler de kullanılabilir. Bu ürünler, öksürüğü yatıştırma ve balgamı sökme gibi faydalar da sunar.”

Kış aylarında C vitamini desteği almak son derece önem taşıyor. Hibisküs çayı ve kurutulmuş meyvelerden yapılan çaylar, hem lezzetli hem de bağışıklık sistemini destekleyen özellikleriyle öne çıkıyor. Zengin, “Ayrıca, gün içerisinde enerji seviyenizi korumak için keçi boynuzu pekmezi öneriyoruz. Bu doğal ürün, zengin besin içeriği ile enerji verici özellik taşır. Çam kozalağı macunu da, boğazı rahatlatıcı ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkileriyle faydalıdır” dedi.

Aromatik sular arasında özellikle gribal enfeksiyonlara karşı etkili olduğu düşünülen kekik suyu dikkat çekiyor. Kekiğin antibakteriyel özellikleri sayesinde solunum yollarını rahatlatma potansiyeline sahip olduğunu söyleyen Zengin, “Ayrıca, bal ve polen de bağışıklığı destekleyerek genel sağlık durumunu iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bu doğal ürünlerle kış aylarını daha sağlıklı geçirerek, hem beden hem de zihin sağlığınızı koruyabilirsiniz” şeklinde konuştu.

TARÇIN VE ZEYTİN YAPRAĞI

Şeker hastalığı günümüzde yaygın bir sağlık sorunu haline gelirken doğal çözümler arayışında olanlar için umut verici detayları da aktaran Vahdettin Zengin, tarçın ve zeytin yaprağının şeker hastalığına karşı faydalarından bahsetti: “Tarçın, insülin duyarlılığını artırarak hücrelerin glukozu daha verimli kullanmasını sağlar. Araştırmalar, tarçının açlık kan şekeri düzeylerini düşürebildiğini gösteriyor.  Zeytin yaprağı da bu konuda önemli bir destek sunuyor. İçeriğindeki bulunan bileşik ile kan şekeri kontrolüne yardımcı olurken şeker hastalığına bağlı komplikasyonların riskini azaltabiliyor. Bunun yanı sıra zeytin yaprağı bağışıklık sistemini güçlendirmeye de yardımcı oluyor. Tarçını günlük yiyeceklerinize toz halinde eklemenin yanı sıra sıcak içeceklerde veya yoğurtla birlikte kullanmak etkili olabiliyor. Zeytin yaprağını ise çay olarak demleyebilir veya takviye olarak alabilirsiniz.”

KALP VE DAMAR HASTALIĞINA KARŞI ÖNERİLER

Kalp ve damar hastalıkları, günümüzde önemli bir sağlık sorunu olarak öne çıkıyor. Aktar Vahdettin Zengin, bu hastalığa karşı doğal destek arayanlara alıç yaprağı ve sirkesini öneriyor. Alıç yaprağı, kalp sağlığını destekleyen ve kan dolaşımını iyileştiren özelliklere sahipken alıç sirkesi de kolesterol seviyelerini dengelemeye yardımcı olabiliyor.

VÜCUT DİRENCİNE ÇÖREK OTU VE ÇÖREKOTU YAĞI

Vücut direncini artırmak isteyenler için çörek otu ve çörekotu yağının önemli doğal destekler arasında yer aldığını belirten Vahdettin Zengin şu ifadelere yer verdi: “Çörek otu, içerdiği yoğun besin maddeleri ve antioksidan özellikleriyle bağışıklık sistemini güçlendirirken çörekotu yağı da iltihap önleyici etkileriyle biliniyor. Düzenli tüketimde, enfeksiyonlara karşı korunmaya yardımcı olabiliyor. Ayrıca, çörek otu ve çörekotu yağı, genel sağlık durumunu iyileştirme potansiyeli de taşır. Dengeli beslenme ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarıyla birleştiğinde, çörek otu ve yağı vücut direncini artırmak için etkili birer yardımcı olabilir.”

SAÇ VE CİLT BAKIMINDA DOĞAL YAĞLARIN FAYDALARI

Saç bakımı için doğal yağların, sağlıklı ve canlı saçlar elde etmenin etkili yolları arasında yer aldığını ifade eden Zengin, “Biberiye yağı, saç köklerini güçlendirmeye ve saçların uzamasını teşvik etmeye yardımcı olurken lavanta yağı, saç derisini rahatlatır ve ferahlatır. Tatlı badem yağı, saçların nem dengesini sağlarken argan yağı, zengin vitamin ve mineralleriyle saçın parlaklığını artırır. Susam yağı ve fındık yağı da saçları besleyerek kırılmasını önlemeye yardımcı olabilir. Cilt bakımında ise kayısı yağı, cildi besleyip nemlendirirken incir çekirdeği yağı, antioksidan özellikleri sayesinde ciltteki yaşlanma belirtilerini azaltabilir. Üzüm çekirdeği yağı ise cilt tonunu dengelemeye yardımcı olur” şeklinde konuştu.

KANSERLE MÜCADELEDE DOĞAL DESTEK

Zerdeçal, zeytinyağı ve karabiberden oluşan kürün kanser önleyici ve tedavi sürecine destekleyici olarak önerildiğini dile getiren Vahdettin Zengin, “Bu karışım, Hindistan'daki kadınlar üzerinde yapılan araştırmalarla tıbbi olarak kanıtlanmıştır. Önerdiğimiz kişiler arasından fayda görenler de oldu. Ayrıca, defne yağından hazırlanan farklı bir kürün de kanser değerlerinde düşüş sağladığı gözlemlendi ancak bu saydığımız tüm ürünler, tıbbi hastalıkları tedavi edici nitelikte değildir, tedavi süreçlerine destekleyici olarak önerilmektedir” dedi.