ANTALYA’DA özel bir üniversitede öğretim görevlisi ve ayrıca bir restoranın Koordinatörü olan Şef Rüştü Ekmen, 25 Temmuz ‘Dünya Mutfak Şefleri Günü’ vesilesiyle bu mesleğin güzel yönlerini ve zorluklarını anlattı. Ekmen, ayrıca bu mesleği seçecek gençlere önerilerde bulundu. Ekmen, “Özellikle son zamanlarda bu mesleğin çok fazla popülerliği arttı. Mesleği seçeceklere şunları söylemek isterim ki yeni dönemde gençler bu mesleği MasterChef gibi televizyon programlarından dolayı tercih ediyor. Gençlerin bu mesleği seçmeden önce zorluklarını görmeleri gerekiyor. Her şey televizyonda görüldüğü gibi değil. Çünkü sonrasında hayal kırıklığı yaşıyorlar. Yemek yapmak kolay bir şey gibi gözükse de mutfak sadece yemek yapmak değil. Mutfağı yönetmek, çoklu insanlara hizmet vermek çok zor bir şeydir. Öncelikle mesleğin zorluklarını düşünüp ondan sonra yapmaları en doğrusu, yoksa 2-3 yıl kayıpları oluyor ve yeni mesleklere yöneliyorlar. Mesleği araştırıp öyle yola çıkmalarını öneriyorum” dedi.

WhatsApp Image 2023-07-25 at 11.05.23
‘GERİ DÖNÜŞLER MUTLU EDİYOR’
Çocuk yaşta hem okula gidip hem de çalışmak zorunda olduğu için bu mesleği tesadüfen seçtiğini söyleyen Ekmen, “Bu mesleğin en güzel tarafı insanları mutlu ettiğiniz zaman size yaptıkları geri dönüşümler. Yemek en vazgeçilmez şeylerden biri. Bu alanda çalışsanız da çalışmasanız da yine yemek zorundasınız. İnsanların güzel tepkileri bize motive edici oluyor. Yetiştirdiğiniz kişilerin ayrıca başarılı olduğunu gördüğünüzde mutlu oluyorsunuz. Genel anlamda baktığımda mutfak çok keyifli bir yer. Ben her anından büyük zevk alıyorum” ifadelerini kullandı.

WhatsApp Image 2023-07-25 at 11.07.21

‘TELEVİZYONDA GÖRÜLDÜĞÜ GİBİ DEĞİL’
Mesleğin zorluklarına değinen Ekmen, “Kendi ailemizde yemek yaparken örneğin 10 kişiye her gün yemek yapmak kolaylıkla yapılabilir. Ancak, profesyonel mutfakta çalışmak evde yaptığınızın çok dışında. Çünkü hazırlıkları çok başka kaza riski çok. İnsanlar yemek yediği zaman sabah, öğle, akşam senin çalışman gerekiyor. Bizim çalışma saatlerimiz 8 saat değil 10 saat üstünde çalışıyoruz. Özellikle bu sıcak mevsimlerde mutfakta çalışırken 60 derece sıcaklık hissediliyor. Ayrıca biz hep ayaktayız. Bizim oturma gibi bir lüksümüz yok. İnsanlar her saat yemek yiyebiliyor, o yüzden bizim akşam 10’a kadar sürekli çalışmamız gerekiyor.  Genelde buranın MasterChef tarafına kapılıp zorluklarını görmüyorlar. Bir tabak yemek çıkarılıyor sanıyorlar” diye konuştu.

WhatsApp Image 2023-07-25 at 11.05.39

AŞÇILAR İŞ BIRAKIYOR
Aşçılık mezunlarının iş istihdamına katılımını değerlendiren Ekmen, “Antalya’da 1,5 yıldır üniversitede eğitim veriyorum ve gördüklerim şunlar. 40-50 öğrenci bu dönem mezun oldu. Meslekte kaçı kaldı diye baktığımızda ise 3 kişi mesleğe devam ediyor. Çünkü çok zor bir meslek ve okul bittikten sonra zorlukları gördükleri gibi mesleğe devam etmeme kararı alıyorlar” ifadelerini kullandı.  Meslekte kendini geliştirmenin önemini vurgulayan Ekmen, “Bu meslekte gelişmek için dil öğrenmek en önemli şey. Uluslararası mutfağın her alanına girmeleri gerekiyor. Bu mesleği yapan kişilerin okuması gerekiyor. Sürekli araştırmalar yapması lazım. Hangi toprakta ne yetişiyor, hangi ürüne ne yakışıyor, hangi peynir nasıl yapılıyor, hangi et nasıl çekilir gibi birçok şeyi okumaları araştırmaları gerekiyor. İmkanı olan yurtdışına gidip vizyon sahibi olduktan sonra kendi ülkesine dönüp bu mesleği icra etmesi en güzeli olur ancak yurtdışına gitmeyip çok iyi şeflerimiz de var, yurtdışı şart değil ancak dil şart. Sizin vesilenizle, öncelikle çok değerli şeflerimizin, bizi dünyada temsil eden şeflerimiz ile şu an çalışan çıraklar, aşçı yardımcıları ve stajyerlerin  ‘Dünya Mutfak Şefleri Günü’nü kutluyorum” dedi. ÖZEL HABER/ÇİĞDEM KORKAN

Editör: Uğur Keskin