Antalya Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre; Finike'de hayvan hakları savunucularının düzenlediği eyleme birçok dernek ve gönüllü katıldı. Hayvan haklarına dikkat çekmek amacıyla yasal düzenlemeler ve toplumsal farkındalık artırma çalışmalarının artılmasını isteyen dernek başkanlarından Canan Yaşar ve Önder Akülkülü, yasaların hayvanları yeterince koruyamadığını ve toplumun bilinçlenmesi gerektiğini belirttiler

KATLİAMLARA NEDENİ CEZASIZLIK
Finike'de düzenlenen hayvan hakları eyleminde, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Yasası'ndaki eksikliklere dikkat çekerek, sokak hayvanlarının sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmeleri için toplumun tüm kesimlerini sorumluluk almaya davet etti. Etkinlikte, yeni kurulan Finike Hayvancanları Sevenler Derneği'nin hedefleri ve geleceğe yönelik projeleri de paylaşıldı. Miting de, Toroslar ve Akdeniz Kıyıları Çevre Koruma Derneği (TORAÇDER) Başkanı Önder Akülkü ile Finike Hayvancanları Sevenler Derneği Kurucu Başkanı Avukat Canan Yaşar da katıldı. Eylem de konuşan Finike HaycanDer Başkanı Av. Canan Yaşar “5199 Sayılı  Hayvanları Koruma yasasında yapılan değişiklikleler ne yazık ki hayvanların korunması amacının çok dışında sonuçlar doğurmuştur. Yaratılanı yaratana rağmen sevmeyenler ile hayvan düşmanları yasayı sanki kendilerine dayanakmış gibi varsayarak katliamlara girişmiş, cezalandırılma korkusu ile içlerinde tutukları sapkınlıklarını toplumda infial yaratacak şekilde ortaya kusmuşlardır. Yaşananlar sadece yasanın bir kez daha gözden geçirilmesi gerekliliğini değil aynı zamanda hayvan hakları bilincinin, hayvan sevgisinin toplumda daha fazla geliştirilmesi çalışmalarının da elzem olduğunu göstermektedir. Hayvanların da tıpkı insanlar gibi bir canlı, acı çekebilen bir can, bir ana- baba olduğunu, sağlıklı yaşama ve barınma haklarına tartışılmaz şekilde sahip bulunduklarını bıkmadan usanmadan anlatmak ve bu eğitimi vermek şu anki sürecin temel konusudur” dedi.

Foto (2)-141

YAŞATACAĞIZ VE FİNİKE ÖRNEK OLACAK
Başkan Yaşar sözlerine, “Yasanın olası sakıncaları,  ancak toplumsal bilincin artırılması ile engellenebilir. Bu nedenle bizler de görevimizi yerine getirmek amacı ve gerekliliği ile Finike' de Hayvancanlarını korumak adına bir dernek kurmak için yola çıktık. Tüzel kişiliğini tamamlamakta olan derneğimizin temel amacı, sokak hayvanlarını sahiplendirerek yaşatma, sahiplenme olanağı olmayanların en azından resmi bir STK aracılığı ile bakım ve iaşelerine destek olmalarına imkânı yaratma ve hayvan hakları konusunda eğitimler yapma barınak koşullarının iyileştirilmesi için her kurumlu işbirliğinde bulunmaktır. Bir sıfırdan büyüktür, bir canı kurtarmak bile çok anlamlıdır. Bu çalışmalara destek ise sadece hayvanseverlerin değil her insanın insan olabilmek adına zorunlu olduğu görevdir. Unutulmamalı ki her canlı doğanın bir parçasıdır. Tıpkı insan gibi. Elbette şu anda doğanın hâkimi insandır. Ama bu gücünü insan merkezli bakış açısı ile değil diğer canlıların da sağlıklı, mutlu ve tok olarak yaşamaları için kullanmak zorundadır. İnsan sonunu getirdiği her canlı ile kendi sonunu da hızlandırmaktadır. Bu gerçekliği ahlaki değerlerle de formülize ettiğimiz de uygulamamanın yanlışlığı daha net görülecektir. Yasaların ve uygulamanın hayvan hakları konusunda daha koruyucu ve zarar verenlere daha caydırıcı ilkeler taşıması gerekliliği açıktır. Burada bir arada olma amacımız ortak ve tektir. Koşullar, yasalar ne olursa olsun sokak hayvanlarının da insanlar gibi sağlıklı, medeni bir ortamda tok, mutlu yaşaması temel isteğimizdir. Bizden ve eğiteceğimiz gelecek kuşaktan umutluyum. Sloganımız 'birlikte çok güzeliz' olup birlikte sokak canlarının hakları olan mutlu yaşamı oluşturmaya çalışacağız.  Bugün ve daima hayvan hakları savaşçısı olmaya devam edeceğiz. 1 Eylülde tüm Türkiye' de yapılacak bir miting olduğunu göz önünde tutarsak bu miting Finike için bir öncülük teşkil etmektedir” ifadelerini kullandı.

Foto (1)-161

BELEDİYE VE STK İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI
Mitingde konuşan Toroslar ve Akdeniz Kıyıları Çevre Koruma Derneği (TORAÇDER) Başkanı Önder Akülkü şunları söyledi, “Türk tarihine baktığımızda tarihin her döneminde Türkler hayvansever millettir. Hayvanları ile birlikte yaşamışlar, kurt alageyik hep destanlarında yer almıştır. Türk, hayvansız düşünülemez, Finikelilerde, hayvanseverlerdir. Her evin bahçesinde her evin içinde kedisi vardır. İlçemizde sokakta yaşayan köpekler konusunda yaklaşık tahmini 100'e yakın köpek sokakta yaşamaktadır. İlçede bulunan başta mermer ocakları olmak üzere mutfağı bulunan her işletme çöpe giden yemek artıkları ile 10'ar köpeğe ev sahipliği yapabilir. Yine halkımıza yem desteği sağlanabilirse herkes evinin önünde birer köpek besleyebilir. Belediye, sivil toplum ile işbirliği içinde projeler üretirse ilçemizde sokak hayvan da çözülmüş olur” dedi.

Kaynak: Antalya Ekspres Gazetesi