Haydi, buyurun fikri takip yapalım. Geçtiğimiz günlerde konuyu köşeye taşımış ve sağlık sektörünün olmazsa olmazları aile hekimlerinin, değişen yönetmeliğe itiraz ettiklerini yazıp çizmiştik. Aradan 3 gün geçti geçmedi hekimler, beyaz önlüklerini çıkardı ve seslerini duyurmak için meydanlara çıktı ve de 1 Kasım'da yürürlüğe giren yönetmeliğin değişmesi için 3 gün hekimliklerini bıraktı, eylem yaptı. Aslında eylem kelimesi hafif kalır aile hekimleri kazan kaldırdı.
***
Zira aile hekimleri arasında istifalar başlamış, istifa etmeyenler de stetoskoplarını masaya, beyaz önlüklerini de askıya bırakarak üç gün nöbet tutmuş meydanlarda. Peki, “Ankara, aile hekimlerinin seslerini duydu mu veya duyar mı?” diye sorduk, Aile Hekimliği Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikleri tekrar bir hatırlayalım dedik, çünkü Aile Hekimleri vatandaşın en yakın sağlık danışmanı, doktoru, şifa bulduğu hekimi hatta dostu. Onların varlığı bile huzur veriyor. Kitabın başına dönersek Sağlık Bakanlığı duyurmuştu, girdiğimiz ayın ilk günlerinde. Ne demişti “Aile Hekimliği Yönetmeliği değişti ve yeni yönetmelik 1 Kasım 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe” girdi. İşte bu duyurudan sonra, yönetmelikteki değişiklikler ete kemiğe büründü ve aile hekimlerinde tepkiler başladı, dananın kuyruğu koptu.
***
Geldi üç günlük eylem. “Niye” dedik, dinledik, duyduk ve öğrendik. Hatırlayalım nedenini. Tam olarak ismi Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde neler değişiyormuş acaba da aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları tepkili. Peki, bu Aile Hekimliği Yönetmeliği’nde neler değişmiş ki hekimler ve sağlık çalışanları burnundan solumuş. Misal, Aile Sağlığı’ndan hizmet alan vatandaş, eğer 6 aydan fazla aile hekimine gitmemiş ise cezası hekime kesilecekmiş, yani maaş kadük kalacak, meali 'hastanı takip et' meselesi mi? Dahası, vatandaş öyle ‘başım ağrıdı’, ‘dişim ağrıdı’ diye zırt pırt aile hekimine gidemeyecekmiş, bunun da bir süresi varmış. İyi de kronik hastalığı olan, ilaç yazdırmak zorunda olan hasta vatandaş napcek? Yani, hasta aile hekimine gitse de gitmese de faturası hekime kesilecek öyle mi? Görüldüğü gibi işin ucu vatandaşa da dokunuyor. Sahiden bu yönetmelikle Aile Hekimliği, sağlık hizmetini nasıl verecek? Anlamak güç. Yoksa sağlıkta, büyümekte olan kriz mi var?
***
Bölgelerde bulunan sağlık ocakları ve aile hekimleri, vatandaşın öncelikle başvurduğu sağlık kurumları. Onlar da gözden çıkarılmasın Allah aşkına. Bugünlük de bu kadar. Sağlıcakla kalın.