DÜNYA Herediter Anjioödem Günü’nde her yıl 16 Mayıs’ta toplumda ve hekimlerde farkındalığı arttırmak amacıyla tüm dünyada çeşitli aktiviteler düzenleniyor. Peki, Herediter Anjiyoödem nedir? Herediter Anjiyoödem nadir görünen kalıtsal bir hastalık. Herediter Anjiyoödem; deri ve mukozalarda, iç organlarda, gırtlak veya ağız içinde meydana gelen şişmelerle kendini gösteren bir hastalık. Yüzde ya da vücudun çeşitli bölgelerinde ortaya çıkan şişme atakları, akla hemen alerjik atakları getirse de bu şişmeler her zaman alerji olmayabilir. Deri ve mukozalarda, iç organlarda, gırtlak veya ağız içinde meydana gelen şişmeler, nadir rastlanan kalıtsal bir hastalık olan Herediter Anjioödem'in belirtileri de olabilir. Hekimlerin hastalığı yeterince bilmemeleri yanlış tanı ve tedaviye yol açarak sorunu daha da ağırlaştırabilir.

TANI KONMA SÜRESİ 10 YIL

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AİD), ülkemizde hekimler ve toplum tarafından yeterince bilinmeyen bu hastalığın daha iyi tanınması için çalışmalar yapıyor. AİD, ‘Herediter Anjioödem Tanı ve Tedavi Rehberi’ yaptığı çalışmalardan sadece bir tanesi.  Rehbere göre; hastalığın tanı konma süresi, ilk belirtiden itibaren 10 yılın üstünde.

HEKİMLER HASTALIĞI BİLMİYOR

Hastalığın tanısında güçlükler yaşanırken nispeten seyrek görülen bir hastalık olması nedeniyle hekimler arasında çok iyi bilinmiyor. Bu şişlikler alerji sanılarak alerji ilacı veriliyor. Rehbere göre; Dünyanın farklı yerlerinden bildirilen verilerde, tanı almamış bir hastanın gırtlak-boğaz atağından ölme oranı yüzde 30 civarında iken tanısı olan, acil durumlarda uygulayabileceği ilacını bulunduran ve acilen ne yapması gerektiği konusunda bilgilendirilmiş hastaların ölme oranı yüzde birin altında. HABER/ÇİĞDEM KORKAN

Editör: Uğur Keskin