Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelikle yeme içme sektöründe hizmet veren işletmelerin kapıda ve masalarda fiyat listesini belirtmesi 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren zorunlu hale geldi. Bu düzenlemeyle hizmet sunumundaki ihlallerin önlenmesi, keyfi fiyat artışlarının yapılması ve tüketicilerin mağduriyetinin engellenmesi amaçlandığını belirten Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 37. Grup Restoran, Yiyecek, İçecek ve Eğlence Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Tahsin Fettahoğlu, “Sektörümüzün içerisindeki çürük yumurtalar göz önüne alındığında alınan kararın bizler için sevindirici fakat gecikmiş bir karar olduğunu düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

ŞEFFAFLIK VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÖNEMLİ

Gelen turistlerin de fiyatlarda şeffaflık olmadığından şikayet ettiklerini söyleyen ATSO 37. Grup Restoran, Yiyecek, İçecek ve Eğlence Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Fettahoğlu, “Türkiye’nin turizm başkenti olan şehrimiz, her yıl milyonlarca farklı kültür ağırlamaktadır. Deniz, kum, güneşin dışında Antalya’mız bir gastronomi şehri olmaya aday bir şehirdir. Bunun için şeffaflık ve sürdürülebilirlik çok önemlidir. Yıllarca turistler ülkemize ve şehrimize geldikleri zaman kazıklandıklarını veya şeffaflığın olmadığını belirtmişlerdir. Alınan bu kararlarla beraber yerli ve yabancı turistin bu işletmede yiyip içtikten sonra beklemediği fahiş bir fiyatla karşılaşmasının önüne geçmeye çalışılmaktadır. Sektörümüz içerisindeki en büyük sıkıntılarımızdan biri de yan yana beş işletme düşünün, birinde kahve 60 TL iken diğerinde 120 TL ama bu neye göre kime göre? İşte burada tüketici kendi kararını verip 60 TL olan yerde de kahve içebilecek, 120 TL olan yerde de, tamamen tüketici kendi kararını verip neyin uygun görürse nerede bulunmak isterse orayı tercih edecek” dedi.

‘ADİSYON İSTEYİN’

Vatandaşların hesap yerine adisyon istemeleri gerektiğine vurgu yapan Tahsin Fettahoğlu, “Sürdürebilirliği düşünen işletmeler bu alınan karardan rahatsız değil, aksine mutlu olmalıdır. Dürüst tüccar hiçbir zaman fiyatını kapısının önüne ve müşterilerine göstermeden çekilmez. Bu şekilde vatandaş ne kadar ödeme yaptığını bilecek. Benim özellikle vatandaşlarımızdan ricam işletmeler yiyip içtikten sonra çalışan görevli arkadaşlardan hesap yerine adisyon istemeleridir. Bu kesinlikle yanlış veya ayıp değildir. Adisyonu isteyin ki yediğiniz, içtiğiniz her şeyi dikkatli bir şekilde kontrol edin ve ondan sonra ödemesini yapın. Birçok vatandaşımızdan bu şekilde şikayetler geliyor; yemeklerde masaya konulan suyun içilmediği halde yazıldığı, istenmediği halde getirilen çayın ikram değil de adisyona yazıldığı ve parasının talep edildiği yönünde eleştiriler duyuyoruz. Bunlara engel olmak için adisyonu inceleyip yediğiniz içtiğinizin doğru olduğunu gördükten sonra hesabınızı istemek, tüketici ve işletmeler içinde daha faydalı olacaktır. Alınan karar, hem tüketiciler hem de işletmeler için son derece önemlidir ve sevindiricidir” açıklamalarında bulundu. HABER/AYSU DURSUN

Editör: Uğur Keskin