GÜNDEM

İç kapı yoksa kırmızı etiket var!

Tüm asansörlerde 1 Temmuz itibarıyla iç kapıların zorunlu hale geldiğini belirten Makine Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, iç kapısı olmayan asansörlerin kırmızı etiket ile değerlendirildiğini söyledi

ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'e konuşan Makina Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, asansörler için iç kapı uyarısında bulundu. Asansörlerin bakım ve denetimlerinin ihmal edilmesinin, olası kazaların doğrudan bina yöneticilerini sorumlu tutabileceğini de belirten Başkan Atmaca, bina sakinlerinin güvenliği için düzenli aylık ve yıllık periyodik bakımların önemini vurguladı.



YÖNETMELİKLER KAZA ORANLARINI DÜŞÜRDÜ
Asansörlerin, modern yaşamın vazgeçilmez bir parçası olarak hayatımızı kolaylaştıran önemli taşıma araçlarından biri olduğunu belirten Makine Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, yeni düzenlemelerle birlikte, Antalya ve Türkiye genelindeki binalarda bulunan asansörlerin iç kapılarının eksiksiz bir şekilde güncellenmesi ve düzenli bakımlarının yapılması hedeflendiği söylendi. Atmaca, asansörlerin iç kapılarının zorunlu hale getirilmesinin nedenlerini şu şekilde açıkladı, “İç kapılar, asansörlerin güvenliği için kritik bir öneme sahiptir. Kapıların varlığı, asansör yolcularının iç kısımda güvenli bir şekilde seyahat etmesini sağlar ve dışarıdan herhangi bir tehlikenin içeri girmesini engeller. Ayrıca, iç kapılar, asansörün dışarıdan gelebilecek etkilerden ve dış faktörlerden korunmasına yardımcı olur. Yürüyen mekanizma ve motorlara sahip olması sebebiyle asansörler otomobillere benzemekle birlikte, otomobilleri genellikle ehliyeti olan sabit kişiler kullanırken asansörler gün içerisinde bulunduğu yerin durumuna göre farklı farklı yüzlerce kişi tarafından kullanabilmektedir. Bunun önemi anlaşıldığı için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayımlanan yönetmelikle asansörlerde ay başı itibariyle iç kapı zorunlu hale getirilmiştir. 10 yılı aşkın süredir disiplinli bir şekilde uygulanan bu yönetmelik sayesinde kaza oranlarında hatırı sayılır düşüş kaydedildiği de bir gerçektir. Ancak, güvenli ve sorunsuz bir asansör deneyimi sağlamak için düzenli bakımlarının yapılması gerekmektedir” dedi.



YÖNETİCİNİN SORUMLULUĞUNDA
Yeni düzenlemenin, asansörlerin güvenliğini artırmayı hedeflediğini belirten Başkan Atmaca, vatandaşların ve bina yöneticilerinin bu konuda duyarlı olması gerektiğini ifade etti. Eksik iç kapılı asansörlerin, bundan sonra yapılan periyodik kontrollerde kırmızı etiketle değerlendirileceğini hatırlatarak, bu durumun asansörlerin kullanımını olumsuz etkileyebileceğini ve hatta risk teşkil edebileceğini söyledi. Atmaca, “Vatandaşlar, asansörlere binmeden önce etiketlerine muhakkak baksınlar. Periyodik kontrolleri neticesinde yeşil ya da mavi etiket almış asansörler güvenle kullanılabilir. Sarı ya da kırmızı etiketli asansörler zaten bina yöneticisi tarafından kapatılmış olmalıdır ancak asansör hala açık ise vatandaşlarımız bu asansörleri kullanmaktan imtina etmelidirler. Yönetmeliklerimiz gereği asansörlerin ayda bir kez bakımı, yılda bir kez de denetimini yaptırmak bina yöneticisinin sorumluluğundadır. Bakım ya da denetimleri eksik bir asansörde yaşanacak bir kazadan direkt olarak bina yöneticisi sorumlu olmaktadır. Ayrıca, herhangi bir anormallik fark ederseniz, hemen yetkililere bildirin” diyerek vatandaşların da güvenliği için aktif rol almalarını tavsiye etti.