İCAP nöbet (ev nöbet) ücretinin en fazla 120 saate kadar ödenebileceğine dair 657 sayılı Kanunun ek 33. maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan hüküm, Anayasa Mahkemesi kararıyla iptal edildi. İcap nöbet ücretinin en fazla 120 saate kadar ödenebileceğine dair kanun hükmünün iptal edildiği Anayasa Mahkemesi kararı Resmi Gazete’de yayınlandı. Kararı değerlendiren Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen) Antalya Şube Başkanı Osman Kasap, “Sağlık-Sen olarak tüm sağlık çalışanlarına icap nöbeti ödenmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.
‘ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDECEK’
İcap nöbetinde sağlık personellerinin çok çalıştığını ve 120 saati geçen nöbetler tuttuğunu, ancak karşılığında ücret alamadıkları için yıprandıklarını söyleyen Kasap, “Anayasa Mahkemesi kararında da belirtildiği üzere icap nöbet ücreti, memur ve sözleşmeli sağlık çalışanlarına ödenmesi gereken bir ücret. Biz Sağlık-Sen olarak tüm sağlık çalışanlarının icap nöbeti ücreti alması gerektiğini söylüyoruz. Uzman hekim dışındaki sağlık çalışanlarına ödenmemesine dair uygulamaya da bu karar çerçevesinde bir son verilmelidir. 657 sayılı Kanunun ek 33. maddesi ve Anayasa Mahkemesi kararı uyarınca icap nöbeti tutan tüm sağlık çalışanlarının icap nöbet ücretinden yararlanmasını sağlayacak yeni bir düzenlemenin kısa sürede hayata geçirilmesini istiyoruz. Bu konuda çalışmalarımız ve direnişimiz devam edecek” dedi.
İCAP NÖBETİ NEDİR?
İcap nöbeti (ev nöbeti); Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliğinde tanımlanmış, sağlık ve yardımcı sağlık hizmetleri personeli tarafından evde nöbet şeklinde ifa edilen bir nöbet türü olarak tanımlanıyor.
Yataklı tedavi kurumları, seyyar hastaneler, ağız ve diş sağlığı merkezleri, aile sağlığı merkezleri, toplum sağlığı merkezleri ve 112 acil sağlık hizmetlerinin yürütüldüğü yerlerde memurlar ile sözleşmeli statüde görev yapan sağlık ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfı personeli tarafından ifa edilmektedir. ÖZEL HABER/ÇİĞDEM KORKAN