Türk dizilerinin küresel pazardaki yolculuğu, 1975 yapımı ‘Aşk-ı Memnu’nun 1981 yılında Fransa'ya satılmasıyla başlamıştı. 2024 yılı itibarıyla Türk dizilerinin ihracatının 1 milyar doları aşması bekleniyor. Bu kapsamda, eski dizilerden ‘Hercai’, ‘Muhteşem Yüzyıl’, ‘Kara Sevda’, ‘Binbir Gece’ ve ‘İstanbullu Gelin’ gibi yapımlar, satış rakamlarıyla hâlâ önemli bir paya sahip. Forbes Türkiye'nin haberine göre, ‘Friends’ dizisinin uluslararası yayın haklarının HBO Max'e 425 milyon dolara satılması göz önüne alındığında, Türk dizilerinin de yüksek hedeflere ulaşabileceği öngörülüyor. Türkiye'de bir sezonda ortalama 60 dizi yayınlanırken, 2023-2024 sezonunda ekranlarda 57 dizi yer aldı, ancak gelecek sezonda yalnızca 18 dizi ekranda olacak.

Images-24

REKOR 400 BİN DOLARIN ÜZERİNDE

Ay Yapım, sezonun en fazla dizi üreten ve ihraç eden şirketi olarak dikkat çekiyor. Bölüm başına en düşük satış fiyatına sahip olan dizi ‘Gaddar’ olurken, en yüksek fiyata satılan dizi ise ‘Yargı’ oldu. Yeni sezonda ekrana gelecek ‘Kızılcık Şerbeti’ dizisinin bölüm başı satış fiyatı 300 bin dolar olarak belirlenmişken, toplam ihracat geliri 19,8 milyon doları buldu. O3 Medya'nın sahibi Saner Ayar ise ‘Adım Farah’ ve ‘Sandık Kokusu’ dizilerinin bölüm başı ortalama 250 bin dolar ihracat geliri sağladığını açıkladı. ‘Adım Farah’ dizisi, 27 bölümde toplam 6,7 milyon dolar ihracat geliri elde etti.

Scale

‘Kuruluş Osman’ dizisi ise bölüm başına 600 bin dolarlık rekor satış fiyatı ile 34 bölümde toplam 20,4 milyon dolar ihracat geliri sağladı. Ayrıca, ‘Bahar’ dizisinin 16. bölümde olmasına rağmen şimdiden 50 ülkeye lisanslandığı bildirildi. ‘Bir Zamanlar Çukurova’ dizisi, gösterildiği ülkelerde gördüğü yoğun ilgi nedeniyle primetime kuşağına çekilirken, bölüm başı satış fiyatı 400 bin doları aşarak rekora doğru ilerliyor.

Bir Zamanlar 2 850X473

Öte yandan, O3 Medya'nın imzasını taşıyan ‘İstanbullu Gelin’ dizisi, Arap oyuncularla ‘Beyrutlu Gelin’ olarak yeniden çekildi. Türkiye'nin dizi ihracatındaki bu büyük başarı, Türk yapımlarının uluslararası alanda değerli ve talep gören ürünler olduğunu bir kez daha kanıtlıyor.

Image-46

Kaynak: HABER MERKEZİ