Akdeniz Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nden Doç. Dr. İbrahim Ethem Karadirek, küresel ısınmanın geri döndürülemez bir sürece girdiğini belirterek, alınacak önlemlerin ancak etkileri azaltmaya yönelik olabileceğini söyledi. Karadirek, “İklim değişikliğini durdurmak mümkün değil, ama etkilerini yavaşlatmak elimizde. Bu da ancak küresel iş birliğiyle mümkün” diyerek, bireysel ve ulusal çabaların yanı sıra uluslararası dayanışmanın önemine dikkat çekti.

‘YAĞMUR ARTIK 40 GÜNDE DEĞİL, 4 SAATTE YAĞIYOR’
Sanayi devrimiyle birlikte hızla artan fosil yakıt kullanımı, nüfus artışı ve düzensiz kentleşmenin, atmosferdeki sera gazı oranını dramatik şekilde yükselttiğini belirten Karadirek, “Güneşten gelen ışınların yeryüzünden yansıdıktan sonra atmosferde hapsolma oranı arttı. Bu durum, küresel ısınmayı tetikledi” dedi.

Yağış rejiminin değiştiğine dikkat çeken Karadirek, “Eskiden 40 günde yağan yağmur artık 4 saatte yağıyor. Bu sıkışma toprağın suyu emmesini engelliyor. Filtrasyon gerçekleşmediği için yağışlar yüzeysel akışa geçiyor ve sel riskini artırıyor” ifadelerini kullandı.
Ethem Karadirek

‘KARLI KALMA SÜRESİ AZALIYOR, YERALTI SULARI TEHLİKEDE’
Yağmur kadar karın da su kaynakları açısından kritik olduğunu belirten Karadirek, “Karların yavaş yavaş erimesiyle yeraltı suları besleniyor ancak karlı kalma süresinin kısalması, bu süreci tehdit ediyor” dedi. Karadirek, özellikle Antalya gibi Akdeniz iklim kuşağında yer alan bölgelerde önümüzdeki yıllarda toplam yağış miktarında düşüş beklendiğini, buna karşın nüfus artışının devam ettiğini söyledi.

‘2050’DEN SONRA ATMOSFERDE CO₂ ORANI 900 PPM’Yİ BULABİLİR’
Karbon emisyonlarının bu hızla devam etmesi durumunda atmosferdeki karbondioksit oranının 2100 yılına kadar 900 ppm seviyesine ulaşabileceğini ifade eden Karadirek, “Bu, ortalama sıcaklıkların 2°C artması demek. Kutuplardan tropik kuşağa kadar tüm sistemleri etkileyecek. Mercan resiflerinin %99’u yok olacak, ormansızlaşma hızlanacak” dedi.

‘İKLİMLE MÜCADELE SADECE ADAPTASYONLA MÜMKÜN’
Karadirek, iklim değişikliğini durdurmanın şu aşamada mümkün olmadığını, ancak etkilerinin azaltılabileceğini belirterek, “İklim değişikliği, canlı bir organizma gibi gelişiyor. Tek bir ülkenin değil, tüm dünyanın birlikte mücadele etmesi gerekiyor. Bu süreçte en önemli strateji, adaptasyon. Yeni iklim düzenine uyum sağlamak şart” dedi.
 

Muhabir: YUSUF ÖZTÜRK/HABER