ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, Döviz kurlarındaki dalgalanmalar ilaç sektörünü olumsuz etkiliyor. Sene başından bu yana kur güncellemesi beklediklerini söyleyen Antalya Eczacı Odası Başkanı İsmail Erçin, güncel kur ile ilaç kuru arasındaki makasın artmasından dolayı firmaların ilaçları göndermediğini ve bu nedenle de piyasada çok sayıda ilacın bulunmasında zorluk yaşadıklarını dile getirdi.
ARA ZAM BEKLENTİSİ
İlaç yokluğunun her gün daha da belirgin hale geldiğini ve sektörde zam beklentisi olduğunu söyleyen Başkan Erçin, “Kurla ilgili bir güncelleme olmasını yakın zamanda beklemiyoruz ama ara zam ödemesinin yapılmasını bekliyoruz yakın zamanda. Bürokratik nedenlerden dolayı bunun da ne zaman yapılacağı şu anda muamma. Bu nedenle bazı firmaların fiyatını ucuz bulduğu ilaçları piyasaya daha az sürmesi nedeniyle ihtiyacı da karşılamakta yetersiz kalınıyor”dedi. Fiyatlandırma politikasının ilaç firmasını ilgilendirdiğini ve dolaylı yoldan eczanelerin de etkilediğini söyleyen Erçin, “Enflasyonun etkisiyle piyasadaki her ürünün fiyatı artarken İlaç fiyatlarının enflasyon oranında artmaması, eczanelerin de ayakta kalabilmesinin önünde büyük bir engel olarak karşımıza çıkıyor. Enflasyon oranında bir güncelleme olmalı ki biz de enflasyonla mücadele edebilelim” ifadelerini kullandı.
TASARRUF TEDBİRİ ECZANELERİ DE ETKİLİYOR
Kamuda tasarruf tedbirlerine ilişkin düzenlemeler içeren kanunun eczacıları da etkilediğini söyleyen Başkan Erçin, “Bizim sektörümüzü ilgilendiren bir durum var. İlaç fiyatlarındaki artışın enflasyon muhasebesine göre yapılmasından dolayı mevzuata göre bir stok artışımız olacak. Biz enflasyon muhasebesi yapıp stoklarımızın değerini arttıracağız fakat gerçek değerde bu oranda artmamış olacak. Örnek vermek gerekirse diyelim ki benim elimdeki gerçek stok değeri bin TL ise ama bu bin 500 TL görünecek. Bir süre sonra da Gelir İdaresi Başkanlığı diyecek ki ‘stok farkı faturası kesin’. İşte bu durum da sektörümüze zarar verecektir. İlaç dışında belki bu yapılabilirdi ama yapılmadı, bunun ayrımının yapılması gerekiyordu. Bu durumun bize zarar verdiğini dile getirdik fakat bir çözüm bulunamadı. Sektörel muafiyet olmayacağı söylendi. Zaten ilaç fiyatları da enflasyon oranında artmadığı için mağdur durumdayız. Bir de üstüne böyle muhasebesel, vergisel durumlar gelince mağduriyetimiz de katlanarak artmış oldu” şeklinde konuştu