Yurtdışından alınan telefonlarda IMEI kayıt ücretini ödemek istemeyenler, telefonlarını bir yıl boyunca kayıtsız kullanıyorlardı. Bu sürenin sonunda, ya resmi kayıt işlemlerini yaptırıyorlar ya da telefonculara gidip IMEI klonlatma ya da kırdırma yöntemlerine başvuruyorlardı. Yurt dışından alınan telefonlarda IMEI kayıt ücretini ödemeden kaçak olarak kullanılan ve halk arasında "IMEI kırdırma" veya "klonlama" olarak bilinen yöntem artık sona erdi. Geçen yıl ekim ayında çıkarılan bir kanunla, sinyal alınamayan cep telefonlarının kapatılması için tanınan süre 7 yıldan 1 yıla indirildi.
TELEFONLAR KAPATILIYOR
Bir yılın dolmasının ardından bu yöntemle kullanılan telefonlar tek tek kapatılmaya başlandı. Telefoncular, "Herhangi bir sorun yaşanmaz" garantisi verdikleri için müşterilerle karşı karşıya kalırken, artık yeni telefonlarda klonlama yapmaktan kaçınıyorlar. Birçok telefoncunun sıkça uyguladığı bu yöntem ise artık tarih oldu.
IMEI KAYIT ÜCRETİ NE KADAR?
Yurtdışından yolcu beraberinde getirilen telefonlar için alınan IMEI kayıt ücreti, 2024'ün başında 31.692 TL olarak belirlenmişti. 2025 yılı itibarıyla yüzde 45 artışla 45.953 TL olacak. Ayrıca, yakın zamanda 500 TL'ye çıkarılan yurtdışı çıkış harcının da 2025 yılı itibariyle 720 TL olması bekleniyor.
IMEI KLONLAMA İŞLEMİ NEDİR?
Eski telefonların IMEI numarasının yurtdışından vergisiz getirilen akıllı telefonlara aktarılmasına "IMEI klonlama" veya "IMEI kırdırma" denir. Yasal olmayan bu işlemle mücadele amacıyla geçen yıl ekim ayında yeni bir kanun çıkarıldı. 12 Ekim'de Resmi Gazete'de yayımlanan Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik'te yapılan değişiklikle, "Kesintisiz yedi yıl" ifadesi, "Son sinyal almasından itibaren kesintisiz bir yıl" şeklinde güncellendi.