Yörük ve Sanayici İş İnsanları Derneği (YÖRSİAD) Başkanı Mustafa Alper Oral, Merkez Bankası’nın yaklaşık bir yılın ardından ilk kez gerçekleştirdiği faiz artırımını Ekspres’e değerlendirdi. Başkan Oral, faiz artırımının döviz baskısını azaltabileceğini ancak ekonomik büyümeyi de yavaşlatabileceği konusunda iş dünyasında bazı endişeler olduğunu ifade etti.
OLUMSUZ GÖRMÜYORUZ
Alper Oral, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 350 baz puan artırarak yüzde 46 olarak belirledi. Kurul ayrıca, Merkez Bankası gecelik vadede borç verme faiz oranını yüzde 46’dan 49’a, gecelik vadede borçlanma faiz oranını ise yüzde 41’den 44,5’e yükseltti. Bu hususu iş dünyası açısından sürpriz olarak nitelendiriyoruz fakat olumsuz görmüyoruz” dedi.
İŞ DÜNYASINI TEDİRGİN EDİYOR
Başkan Mustafa Alper Oral, “TCMB’nin kararlı duruşu ekonomik program açısından olumlu algılanmakla birlikte, son dönemde finansal piyasalardaki hareketler ve döviz kurlarındaki yükseliş de faiz indirimi sürecinin ötelenebileceğini göstermektedir. İç siyasetteki hareketli günler ve Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Trump’ın göreve gelmesiyle hızlanan ticaret savaşları, maalesef ekonomik öngörülebilirliği zorlaştırmakta ve ekonomik dalgalanmalara sebep olmaktadır. Bu durum iş dünyasını tedirgin etmektedir” diye konuştu.
BÜYÜMEYİ YAVAŞLATABİLİR
YÖRSİAD Başkanı Oral, Merkez Bankası'nın yaklaşık bir yıl aradan sonra faiz artırıma gitmesinin döviz baskısını azaltacağını belirterek, “TCMB’nin mevcut faiz artırımı döviz baskısını nispi oranda azaltırken, ekonomik büyüme açısından az da olsa bir yavaşlamaya sebebiyet verebilir,” ifadelerini kullandı.
İNŞAATTAKİ DURGUNLUK DEVAM EDECEK
“Antalya özelinde ise turizm sezonunun gelmesiyle birlikte ciddi bir hareketlilik olduğunu görüyoruz,” diyen Mustafa Alper Oral, “Bu durum tüm sektörlerde hareketlilik sağlarken, ana sektörlerden tarımda da ciddi bir ivmelenme sürecinin başlamasını sağlıyor. Ancak inşaattaki durgunluğun, faiz oranındaki artış sebebiyle daha da uzayacağı görülüyor” dedi.
MEVCUT PROGRAMA UYULMALI
Başkan Mustafa Alper Oral sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı, “Faiz oranlarındaki artış ya da azalışların ekonomik büyümeye ve enflasyonun düşüşüne etkili olabilmesi için yapısal reformların yapılması ve ekonomi yönetiminin bilimsel ilkelerden sapmadan, piyasa dinamikleriyle uyumlu şekilde mevcut programa uygun hareket etmesi gerekmektedir.”