ANTALYA’NIN en önemli bilim insanlarından Orman Yangınları Ekolojisi Uzmanı Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, kendi sosyal medya hesabından yayınladığı videoda Göknar ağacını ele aldı. Prof. Dr. Neyiçşi, “Göknar ağacı diğer adıyla Köknar ağacıyla birlikte milattan önce 1200 yıl önce yaşanmış Truva Savaşını kazanmıştır. O savaşta kullanılan tahta at yani ‘Truva Atı’ Göknar ağacından yapılmıştır” dedi.
YAPRAKLARINI DÖKMEYEN AĞAÇ
Ağacın özelliklerinden bahseden Neyişçi, “Göknar Aslında konik şekilde olan yani görünüm itibariyle dağa benzeyen düzgün gövdeli düzgün gösterişli bir ağaç türüdür. Yapraklarını bütün yıl boyunca yeşil olarak tutar. Yapraklarını aşağı yukarı 15-20 yıl kullanır. Onun için de sürekli olarak yeşil görünürler. Her dem yeşil olduğu için de ölüme meydan okur. Tanrılarla ilişkilendirilen bir ağaç türlüdür. Türkiye'de; Kaz dağı Göknarı var, Karadeniz Göknarı var, Akdeniz Göknarı var. Göknar ağaçlarının çok ilginç çok güzel görünümlü kozalakları vardır. Tıpkı yapraklarının da çok güzel görünüyor olması gibi dalları yatay olarak gider. Yapraklar yatay olarak verilir. Şöyle çok güzel yeşil bir koyu yeşil bir renktedir ve yapraklarının alt tarafını çevirirseniz altında iki tane birbirine paralel çizgi görürsünüz” dedi.
‘SAVAŞLARDA KULLANILAN AĞAÇ’
Göknar ağacının savaşlarda kullanılan bir ağaç türü olduğunu söyleyen Neyişçi, “1453'te Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u fethetmeye karar veriyor ve savaşlar başlıyor. İstanbul'u fethetmenin en önemli stratejik yollarından bir tanesi de o zaman önüne büyük bir zincir geçirilerek gemilerin Haliç içerisine aktarılması gerekiyor. Bunun içinde ağaca ihtiyaç var. Fatih Sultan Mehmet bilim insanlarına hangi ağacı kullanalım? Nasıl yapalım? Diye soruyor. Sonunda işte o İda dağında yani Kaz dağında Truva Savaşı'nda da odunu kullanılmış olan Göknar ağaçları gündeme geliyor. Tarihte bildiği hepimizin kara üzerinden gemilerin Haliç'e aktarılmasında üzerinden kaydırılarak kullanılan ağaç türlerinin de Göknar olduğu söylenir. Truva savaşı hileyle kazanılmış öbür savaş Fatih Sultan Mehmet'in stratejik aklıyla kazanılmış bir savaştır. Bu belki Batıyla Doğu arasındaki kültürel farklılığı da gösteren önemli bir işaret olarak görülebilir” ifadelerini kullandı.
‘GENETİK BOZUKLUKLARA ENGEL OLUYOR’
Göknar ağaçları, kozalaklarını en üst dalları üzerinde sürgünleri üzerinde bulundururlar neden akraba evliliğini engellemek için. Çünkü akraba evlilikleri pek çok genetik bozukluklara hastalıkların ortaya çıkmasına neden oluyor. Biz 300 yol önce bulduğumuz bu konuyu Göknar ağaçları bizden milyonlarca yıl önce biliyor. O nedenle de kozalaklarını ki dişi organlardır en üstte buna karşılık da polen üreten erkek organlarını erkek çiçeklerini de diyebilirsiniz alt dallarda yaparlar. Bitkilerin akıllarının olduğunu gösteren bir olaydır” dedi.