DENİZDEKİ ekosisteme zarar veren, başta balıkçılık olmak üzere denizlerdeki tüm faaliyetleri olumsuz etkileyen, genel olarak deniz suyu kalitesini azaltan her türlü atığın boşaltılması sonucunda oluşan kirlilik, deniz kirliliği olarak tanımlanır. Deniz kirliliğinin küresel bir sorun haline gelmesine ancak 20. yüzyılın sonlarında rastlarız. Özellikle son zamanlarda tatil yerlerinde kıyı şeritte bulunan restoranların, yemek atıklarını ve ekmeklerini denize atması üzerine Deniz Temiz Derneği Antalya Şube Başkanı İzzet Ünlü, sosyal medya hesabı üzerinden uyarıda bulundu.
Başkan Ünlü, öncelikle denizlerin insan kaynaklı kirlilik sebebiyle tehlike altında olduğuna dikkat çekti. Ünlü, deniz kirliliğini önlemenin bireysel olarak atacağımız adımlarla hepimizin sorumluluğu olduğunu belirtti. Ünlü, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda denizlere atılan yiyeceklerden dolayı denizlerin zarar gördüğünü ifade etti.
HEM HAYVANLAR BESLENİR, HEM DENİZ TEMİZLENİR
İzzet Ünlü, özellikle kıyıda bulunan restoranların ekmek artıklarını, balıklar ve martılar tarafından yenildiğini düşünerek denize attıklarını belirtti. Ünlü, ayrıca “Denize atılan yiyecekler, sanıldığının aksine doğal dengeyi bozmakta ve kirliliğe etki etmektedir. Bu restoranlar ekmek veya yiyecek artıklarını denize atmak yerine hayvan barınakları ile anlaşarak hem sokak hayvanlarının beslenmesine hem de denizdeki dengenin korunmasına katkı sağlayabilirler” dedi. HABER/BUSE ER