ÖZEL HABER

Kadının sağlık güvencesi yok

İmece Ev İşçileri Sendikası Antalya Temsilciliği, 16 Haziran ‘Dünya Ev İşçileri Günü’ olması nedeniyle basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada, ev işlerinde çalışan birçok kadının sağlık sorunları yaşadığı ancak sağlık güvencelerinin olmadığı dile getirildi

İMECE Ev İşçileri Sendikası Antalya Temsilciliği,  16 Haziran ‘Dünya Ev İşçileri Günü’ olması nedeniyle basın açıklaması yaptı. Sendika adına konuşan Nazire Terzi “16 Haziran 2011 tarihinde ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) tarafından "Ev İşçilerine İnsana Yakışır İş Sözleşmesi" kabul edildi. Ve o günden sonra 16 Haziran'ın "Dünya Ev İşçileri Günü" olarak kutlanmasına karar verildi. Dünyanın birçok yerinde hakları için mücadele eden ev işçisi kadınları selamlıyoruz. Ev işçileri günümüz kutlu olsun” dedi.

EV İŞÇİLERİ YÜZDE 90 KADIN!

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre ev işçilerinin yüzde 90’ından fazlasını kadınların oluşturduğuna vurgu yapan Terzi, “Şöyle bir gerçek var ki Türkiye’de ev işçilerinin yüzde 90’ının kayıt dışı çalışıyor olmasıdır. Ev işçileri tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hayatı yeniden üretiyor. Kapitalist sistemin çarkını ev işçileri kayıt dışı çalışarak döndürüyor. Ancak işçi olarak görülmüyorlar. Buradan soruyoruz. Ev işçiliğini erkekler yapıyor olsaydı yine güvencesiz mi olacaktı? Biz çok iyi biliyoruz ki ücretli ev işçiliğini yapanların yüzde 90’ı kadın olduğu için bu kadar güvencesiz ve görünmüyor. Ev emeği görünmeyen bir emek olduğu için ev işçilerinin emeği de değersiz. Biz ayrımcılığa itiraz ediyor, emeğimizin karşılığını almak istiyor, güvenceli iş talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

‘ÖLMEK İSTEMİYORUZ’

Türkiye’de çalışan ev işçileri olarak yıllardır hak mücadelesi veriyoruz. Artık görünür olmak istiyoruz. Camdan düşüp ölmek istemiyoruz. Sigortamız, emeklilik hakkımız, güvencemiz olsun istiyoruz. Geçtiğimiz günlerde İzmit’te çalıştığı evin balkon camını sildiği sırada üçüncü kattan düşen ev işçisi arkadaşımız Şerife Soysal artık hayatta değil. Şerife gibi birçok ev işçisi arkadaşımız çalıştıkları yerlerde iş güvenliği alınmadığı için yaşamlarından oluyorlar. İş cinayetinde yaşamını yitiren ev işçisi arkadaşlarımız raporlara girecek bir rakam olarak görülmemelidir. Her birinin ayrı hayat hikâyesi ve umutları vardı. Ev işçilerini iş yasası kapsamına almayan, iş sağlığı ve güvenliğini sağlamayan, ev işçilerini işçi olarak görmeyenler bu ölümlerin sorumlularıdır. Buradan bir kez daha Çalışma Bakanlığına, hükümete sesleniyoruz; Ev işçileri işçidir ve hakları vardır. Derhal ev işçileri iş yasası kapsamına alınsın ve insana yakışır iş koşullarına kavuşması için gerekli yasal düzenlemeler yapılsın.  Camdan düşerek hayatını kaybeden onlarca ev işçisi arkadaşın olduğuna tanık oluyoruz, hayatını sakatlanarak devam ettirmek zorunda olan arkadaşlarımız oldu ve pek çoğumuz menüsküs, bel fıtığı, astım, alerji gibi çok çeşitli meslek hastalıklarıyla yaşamaya devam ediyoruz” çağrısında bulunuldu.  

‘GÖÇMEN EV İŞÇİLERİ SORUNU VAR’

Göçmen sorununa dikkat çeken sendika, “Göçmen ev işçileri ağır koşulları altında çalışmakta, kâğıtsız çalışma, pasaportlarına el konması, işverene bağımlı istihdam gibi nedenlerle seslerini yükseltememektedirler. İş cinayeti, cinsel istismar, mobing ve şiddete maruz kaldıklarında korumaya sahip değildirler. Bir milletvekilinin evinde şüpheli şekilde ölen Nadira Kadirova cinayetinde olduğu gibi göçmen ev işçilerine karşı işlenen suçlar örtbas edilmekte, cezasız kalmaktadır.  Göçmen ev işçilerine insana yakışır iş koşulları sağlanmalıdır” dedi.  HABER/ ÇİĞDEM KORKAN