HER yıl 23 Haziran UNESCO himayesinde ‘Dünya Kadın Mühendisler Günü’ olarak kutlanıyor. Dünya Kadın Mühendisler Günü'nün amacı kadınların mühendislik, fen teknoloji ve matematik alanlarında eğitim yapmalarını ve çalışmalarını teşvik etmek. Kadın mühendislerin meslekte yaşadıkları durumlara değinen İnşaat Mühendisi Gamze Özdur, "Son zamanlarda kadın mühendis algısı gittikçe yıkılıyor. Bu beni çok mutlu ediyor. Şantiyeye ilk girdiğim ile son girdiğim arasında fark var. İnşaatlarda kadınlar artık daha fazla yer alıyor. Kendilerini geri çekmesinler. Çünkü sahada oldukça bizi kabul edecekler ve bu şekilde toplumsal eşitlik anlamında ilerleyeceğiz” ifadelerini kullandı.
‘KENDİMİZİ İSPATLAMAMIZ GEREKİYOR’
İnşaat ortamında kadın çalışan görmeye alışık olunmadığını belirten Özdur, “Şantiyede çalıştığım zaman şunu gördüm ki kadın olduğumuz için şantiyedeki personeller ilk olarak bizi ciddiye almıyor. Yanımızda erkek mühendis olduğu zaman dinlemeye değer görülüyoruz. Kadın olduğumuz için bizleri direkt kabullenemiyorlar, öncelikle kendimizi ispatlamamız gerekiyor. Kendimizi ispatlamaya ihtiyacımız olmadığı bir dünyanın geleceğine inanıyoruz” dedi.
‘YAPTIĞIMIZ İŞİN İYİ OLMASI BİZİ MUTLU EDİYOR’
Mesleğin zorluklarına ve güzelliklerine değinen Özdur, “Çalışma arkadaşlarımız bize ‘evlenince bu meslekte çalışmaya devam edecek misiniz?’ gibi sorular soruyor. Alışık olmadıkları bir durum olduğu için garipsiyorlar. Kadın-erkek fark etmeksizin bu işin çalışma şartları ağır. Bizlere kadınların masa başı olarak çalışmasının daha doğru olduğunu söylüyorlar ancak inşaat mühendisinin imalatı görmeden, proje aşamasına geçmesi doğru değil. Kadın da olsa erkek de olsa şantiyeyi görmesi gerekiyor. Bu mesleğin birçok güzel yanı var. İmalatın projeye uygunluğunu kontrol ettikten sonra inşaat yapılıp bittiğinde, deprem gibi felaketler gerçekleştiğinde yaptığımız binaların yıkılmaması bizi çok mutlu ediyor” diye konuştu.
‘MESLEKLER CİNSİYETSİZDİR’
Mesleği seçecek kişilere görüşlerini söyleyen Özdur, “Bu mesleği seçecek olan genç kızlara şunu söylemek isterim. Kimsenin lafına bakmayın. Mesleğin içeriğini iyi bir şekilde araştırıp yapabilir mi, yapamaz mı? Kararını vermesi gerekir. İnsanların ne dediği önemli değil. Ben çocukken yüksek binaları çok seviyordum ve kendi yaptığım bir evde oturmak istiyordum. Bu hayaller doğrultusunda göklere olan sevdamdan dolayı bu mesleği seçtim. O yüzden bu mesleği sevmeden yapması çok zor. Bu mesleği seçerken toplumsal baskıya maruz kalsam da pes etmedim. Ailem dahi bana daha kolay bir meslek seç diye diretti. Ancak bu meslek çocukluk hayalimdi. Toplumun ‘kadın’ mesleği diye nitelendirdiği meslek gruplarını kabul etmiyorum. Meslekler cinsiyetsizdir” dedi. ÖZEL HABER/ ÇİĞDEM KORKAN