GÜNDEM

Kadınlardan çağrı var

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında, Antalya Kadın Platformu üyeleri kadına yönelik şiddete dikkat çekmek amacıyla Eğitim Sen binasında basın açıklaması yaptı

ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, Kadın Platformu üyeleri, Eğitim-Sen Antalya Şubesi’nin ardından Güllük PTT önünde gerçekleştirdikleri ‘Tutsak Kadınlara Kart Atma’ eylemi ve basın açıklaması ile 25 Kasım günü programını duyurdu. Eylemde, kadına yönelik şiddetle mücadelede birlik ve dayanışmanın önemine vurgu yapılırken, tutsak kadınların da unutulmadığına dikkat çekildi.



SOSYAL VE EKONOMİK EŞİTSİZLİK VURGUSU

Antalya Kadın Platformu üyelerinden Diğde Simay Pertev’in Eğitim Sen toplantı salonunda yaptığı basın açıklamasında, “Dominik Cumhuriyeti’nde diktatöre karşı direnirken öldürülen Mirabel kardeşlerin mücadelesinin bugün dünyanın dört bir yanında kadınların öfkesinde yaşıyor. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele gününde omuz omuza vererek tüm direngenliğimizle sokakları, kampüsleri, meydanları dolduruyoruz. Yıllardır süren savaşlar, yıkımlar, savaş politikaları en çok kadınları ve çocukları etkiliyor. Bu yıkımın sebebinin emperyalist güç savaşlarından kaynaklandığını biliyoruz. Bu savaşta ezilen, katledilen hatta soykırıma uğrayan her zaman halklar oluyor” dedi. Yaşanılan haksız uygulamalara değinen Pertev, “Bunun dışında göçmen kadınlar her gün ırkçılığa maruz kalıyor, sınır dışı edilme korkusu yaşıyor, sosyal ve ekonomik eşitsizliğe mahkûm ediliyor. Emeği sömürülüyor güvencesiz koşullarda yaşamaya itiliyor. Biz kadınlar emperyalist güçler arasındaki savaş politikalarına karşı bulunduğumuz her alanda mücadelemizi büyütmeye devam edeceğiz. Gözaltında kaybolan yakınlarını aramanın suç sayıldığı bu düzende cumartesi annelerinin haklı mücadelesinin yanındayız. Hasta kadın tutsaklara özgürlük, gezi tutsaklarına özgürlük demekten vazgeçmeyeceğiz. Bizler, erkek egemen sistemin yapmak istediklerini geçmişten yaşadıklarımızdan biliyoruz, bunun için ne sizin dayattığınız kirli düzene ne de makbul kadın tanımınıza itaat ederiz. İktidarın nefret söylemleri yargının erkek aklı esas alması biz kadınları her an bir ölüm, tecavüz, tutuklama ya da gözaltılar ile karşı karşıya bırakmaktadır. İstanbul Sözleşmesinden çıkılması, 6284’ün etkin uygulanmaması, anayasa ve medeni kanun tartışmalarının gündeme getirilmesi ve tüm kararların tek adamın dilinin ucunda olması ülkeyi demokrasiden, özgürlükten ve güvenilir bir yer olmaktan her geçen gün daha da uzaklaştırıyor” dedi.



MEKTUP ATTILAR

Basın açıklamasının ardından Güllük PTT önüne geçen Antalya Kadın Platformu üyeleri tutsak kadınlara kart atma eylemi ve basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı platform üyeleri adına Tuğçe Duru okudu. Duru, “Türkiye kadınlar için şiddet mahali her gün onlarca kadın şiddetin türlü biçimleriyle her an her yerde karşı karşıya kalıyor. Evde, sokakta, iş yerinde her yerde. Kadınlara hayatlarını savunup öz savunma uygularken verilen cezalar karşısında faillerin aldığı cezalar erkek yargı tarafından tahrik indirimleriyle meşrulaştırılıyor. Şiddete uğrayan binlerce kadın korumasız bırakılıyor. OHAL dönemi KHK’ları ve en sonda da Medeni Kanun’da yapılmaya çalışılan değişikliklerle temel haklarımızı askıya alarak şiddetin temel araç haline getirilmesi, kadına yönelik şiddet faaliyetlerine de güç vermektedir. Ezilmişliğe ve sömürüye karşı tüm insanlığın onuru için mücadele ederken hapse atılan, insanlık dışı koşullarda tutulan, hasta kadın tutsaklar başta olmak üzere tüm kadın tutsakların serbest bırakılmasını istiyoruz. İnsan Hakları Derneğinin 2022 yılına ait Türkiye İnsan Hakları Hak İhlalleri Bilançosuna göre 277 kişi işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı, 81 kişinin de cezaevlerinde öldüğü kayıtlara geçmiştir” diyerek taleplerini anlattı.