SİYASET

Kaleiçi protokolu

Kaleiçi'nin trafiğe kapatılmasından yetkili kurullarda temsil hakkına, antik tiyatronun ortaya çıkarılmasından Kesik Minare'nin müzeye dönüştürülmesine kadar çeşitli taleplere de protokolde yer verildi.


Antalya'nın eğlence merkezi Kaleiçi'nde açık havada müzik yasağının devam etmesi ve diğer birçok sorun nedeniyle Otelciler ve Pansiyoncular Derneği ile Kaleiçi Kültür Derneği üyesi esnaftan oluşan ortak bir platform kuruldu. Her iki esnaf grubunun da içinde yer aldığı platform kendi içinde otokontrolü sağlayacak. Esnaf aynı zamanda bu otokontrolü sağlamak ve Kaleiçi'ndeki uygulamalar ve taleplerine yönelik bir de protokol imzaladı. Bu protokol ise Valilik, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Büyükşehir ve Muratpaşa belediyeleri, ATSO, Vakıflar gibi ilgili tüm kurumlarla paylaşılacak.
KİMSE KİMSEYİ RAHATSIZ EDEMEYECEK
Protokolun ilk maddesi ise en büyük şikayet konusu olan gürültünün önlenmesi. Kaleiçi Kültür Derneği Başkanı Fikret Çağlan, pansiyoncunun barcıyı, barcının pansiyoncuyu rahatsız etmeyeceğini söyledi. Zaten varolan komşuluk ilişkilerinden bahseden Çağlan, "Sıkıntı varsa önce kendi aramızda çözüm arayacağız. Konuşarak çözemezsek yanlış yapan esnafın arkasında durmayacağız. İlk şikayet eden grup da biz olacağız. İşletmeler ruhsatlarına uygun kurallara uyarsa Kaleiçi'nde eğlence ve dinlence sektörleri birlikte çalışabilir" dedi.
Otelciler ve Pansiyoncular Derneği Başkanı Hikmet Öztürk ise esnafın gürültü sorununu öncelikle kendi arasında çözeceğini dile getirdi. Öztürk, "Herhangi bir pansiyonun bir bardan dolayı sıkıntısı olursa gece kaç olursa olsun Fikret beyi arayacağım, çözecek. Pansiyonculardan yana bir problemde de Fikret bey beni arayacak, ben çözeceğim. Eğer çözemesek, iki taraf olarak yetkili mercilere bunu bildireceğiz. Ama en son başvuracağımız nokta önce kendi içimizde diyalogla bunu çözmeye çalışacağız. Saat 24.00'e kadar amfi kullanmadan kısık müzik rahatsız edici olmaz" dedi.
KALEİÇİ TARİHİ İLE ANILMALI

Kaleiçi'nin sadece işletmeleriyle değil tarihiyle anılması gereken bir yer olduğunu belirten Fikret Çağlan, "Burada yaşayanlar da var. 'Kaleiçi eğlence yeri, barlar çok güzel, pansiyonlar çok güzel' gibi şeylerin dışında, Kaleiçi'ni kesik minaresi, yat limanı, iskelesi, 2-3 bin yıllık tarihiyle anılması gereken bir yer olarak düşünüyoruz" dedi.
YETKİLİ KURULLARDA TEMSİL HAKKI
Kurulan platformun sorunların çözümü ve talepler doğrultusunda ATSO, AESOB, belediyeler, Expo 2016 gibi kurumlarla toplantılar planladığını açıklayan Fikret Çağlan, "Bütün yetkili kurumlardaki Kaleiçi'ne yönelik kurullarda mutlaka bizden de bir temsilci olması kararını verdik. Çünkü bu kurumların Kaleiçi'ne yönelik kurullarında Kaleiçi'ne girip de kaybolacak insanlar var ama 'Kaleiçi danışmanı' diye geçiyorlar. Kaleiçi'nde hepimizin tanıdığı birisi olması gerekiyor" dedi.
TURİZM FUARLARINDA DA TEMSİL İSTİYORLAR
Yurtdışı veya yurtiçi turizm fuarlarında da Kaleiçi'nden temsilcilere yer verilmesini istediklerini belirten Çağlan, "Kaleiçi'ni iyi bilen ve burada iş yapan insanların bu tanıtımlarda daha yararlı olacağını düşünüyoruz. 'Siz oturun biz tanıtırız' demesinler. Burada Kaleiçi'ni çok iyi tanıyan, tarihi yerleri karış karış bilen insanlar var. Çok iyi yabancı dil de biliyorlar ve bu insanlardan yararlanılması gerekiyor. Kaleiçi'ni katalogdan tanıyıp anlatmaya çalışanlar olmaması gerekiyor" dedi.
ANTİK TİYATRO ORTAYA ÇIKARILSIN
Kaleiçi'nde Gazeteciler Cemiyeti binası yanında kalıntılarına rastlanılan antik tiyatroyu hatırlatan Çağlan, "Ortaya çıkartılmayan bir antik tiyatromuz var. Bu değil Kaleiçi, Antalya, Türkiye'ye önemli değer kazandıracak bir tiyatro. İlk hedeflerimizden biri de o tiyatronun gün yüzüne çıkartılması. Bununla beraber Kesik Minare, Karatay Medresesi gibi alanların da turizme tam anlamıyla kazandırılması gerekiyor" dedi.
MÜZEDE SERGİLENMEYEN ESERLER GETİRİLSİN
Esnafın talepleri arasında Antalya Müzesi'nde yer sorunu nedeniyle sergilenemeyen binlerce eser bulunduğu ve bu eserlerden özellikle Kaleiçi'nde bulunan eserlerin sergilenmesi de isteniyor. Çağlan, "Kaleiçi'nde belirli alanlarda bu eserler güvenlikli şekilde sergilenebilir. Kaleiçi'nden elde edilen birçok lahit, heykel, müze depolarında yer yokluğundan sergilenemiyor" dedi.
HIDIRLIK KULESİ ALTINA YENİ PLAJ
Kesik Minare'nin atıl durumdan kurtarılması ve açık hava müzesine dönüştürülmesi gerektiğini belirten Hikmet Öztürk ise Mermerli ve Adalar plajının yetersiz olduğunu, Hıdırlık Kulesi altında doğaya uyumlu yeni bir plaj oluşturulması gerektiğini söyledi. Tarihi ve doğal dokuyu bozmayacak yeni bir proje hazırlığında olduklarını da anlatan Öztürk, "Eylül ayı sonuna doğru bir proje çizdirip belediyeden yer tahsisi için talepte bulunacağız. Çünkü Mermerli ve Adalar tıklım tıklım" dedi.