ANTALYA Kaleiçi semti antik çağ kalıntıları içeren önemli bir turizm noktasıdır. Bu kalıntılar bölgeyi çevreleyen surlar ve iç limanda yer alan liman mendireğinin bir kısmıdır. Bölgeyi içten ve dıştan saran Surlar, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı devirlerine ait ortak eserdir. Bölgede surların içinde 3000 kadar ev bulunmaktadır. Binaların karakteristik yapıları Antalya'nın sadece mimari tarihi hakkında fikir vermekle kalmaz, aynı zamanda bölgedeki yaşam tarzını, gelenek ve görenekleri en iyi şekilde yansıtır. Günümüzde önemli bir eğlence merkezi olan bu bölgede çok önemli tarihi yapılar yer almaktadır. Bu tarihi yapıları görmek için dünyanın her yerinden milyonlarca yabancı turist her sene Antalya’ya akın etmektedir. Yazımızda sizler için bu tarihi yapıları ve bu yapılara ait bilgileri derledik. İşte tüm detaylarıyla o yapılar…
TARİHİ HADRİAN KAPISIHadrian Kale Kapısı diğer bir adıyla Üçkapılar olarak bilinen bir yapı olmaktadır. Hadrian Kale Kapısı’nın M.S. 130 yıllarında kenti ziyaret etmek için gelen Roma imparatoru olan Hadrianus adına yapıldığı belirtilmektedir. Bu kale kapısı Antalya'yı kuşatan surlar üzerine yapılmış olan ve günümüze kadar gelmeyi başaran tek kapı olması bakımından oldukça önemli olmaktadır. Bu kapının her iki yanında farklı yapılarda iki kule yer almaktadır. Sağda yer alan kulenin Selçuklu Sultanı I. Alaaddin Keykubat tarafından yaptırıldığı ifade edilmektedir. Bu kapıda yer alan kabartmaların çoğunun Antalya'da yetişen meyve ve çiçeklerin kabartmaları olduğu belirtilmektedir.
YİVLİ MİNARE CAMİİ VE KÜLLİYESİYivli Minare, Antalya'nın sembolü haline gelmiştir. Antalya'nın merkezinde yer alan ilk İslami eserlerden birisidir. Yivli Camii, Atabey Armağan Medresesi (II. Gıyaseddin Keyhüsrev Medresesi), İmaret Medresesi (Ulu Cami Medresesi), Mevlevihane, Yivli Minare Hamamı, Zincirkıran Mehmed Bey ve Nigar Hatun türbelerinden oluşan yapının en ünlüsü Yivli Minare'dir. Alaaddin Keykubat tarafından 1230 yılında inşa ettirilen Yivli Minare Camii, Anadolu Türk Mimarisinde benzeri olmayan yivli minaresinin formuyla dikkat çekmektedir. Bunun yanında, altı kubbeli ibadet mekanı ile Anadolu'daki çok kubbeli cami tipinin günümüze ulaşan en eski örneği olduğu kabul edilmektedir.
SAAT KULESİAntalya’nın şehir merkezinde bulunan tarihi saat kulesi Kale Kapısı mevkiindedir. Saat Kulesi 1901 senesinde Sadrazam Küçük Sait Paşa tarafından II. Abdülhamit için inşa edilmiştir. Bazı kaynaklar ise Saat Kulesi’nin kim tarafından ve ne zaman yapıldığının kesinlik kazanmadığını belirtmektedir. Antalya Tarihi Saat Kulesi, kare gövdelidir ve gövdenin altında bir, üzerinde üç sıra silme vardır. Saat Kulesi’nin yüksekliği 14 metredir ve bu yapının dört bir yanında saat ve en tepesinde ise bir çan bulunmaktadır. Bu kulenin bütün saatleri değiştirildiği için çan, kulenin en eski parçasıdır.
HIDIRLIK KULESİ1’inci veya 2’nci yüzyılda, Roma İmparatoru Hadrianus’un yaptırdığı ve anıtsal bir mezar olduğu düşünülen kule, 14 metre yüksekliğindedir. Alt katı kare planlı olup üst kısmı silindir şeklinde inşa edilmiştir. Alt katında yer alan odada, fresklere rastlanmıştır. Üst katında ise küçük bir gezi alanı bulunur. Yapısı oldukça dayanıklı ve sağlam olan kulenin, içyapısının nitelikleri nedeniyle, savunma amacıyla kullandığı veya buradan işaret ateşi yakıldığı düşünülmektedir. Bizans Dönemi’nde, kentin savunma sistemine dahil edilen kule, surlarla birleştirilmiştir. Selçuklular Dönemi’nde kasr, Osmanlılar Dönemi’nde ise askeri depo işlevi görmüştür. Kule, tarih boyunca Antalya Körfezi’nden geçen gemiler için gözetleme kulesi olarak da kullanılmıştır. HABER/BUSE ER