Son yıllarda değişen iklim yağışlarında dengesizleşmesine neden oldu. Bir aylık sürede yağması gelen toplam yağış miktarının saatler içinde yer yüzüne inişinin sık sık yaşanmaya başladığı son dönemlerde özellikle kent içlerindeki yağmur suyu bertaraf sistemlerinin önemi daha da arttı.

Bu bağlamda geçtiğimiz yıl Antalya’ya yağan yağmur adeta bir örnek niteliğinde Zira, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 2024 yılında Türkiye’de gerçekleşen meteorolojik rekor verilerini açıkladığı raporunda Antalya’ya ilişkin önemli veriler göze çarptı.  Türkiye’de günlük en yüksek yağışın 13 Şubat’ta Antalya’nın Kepez ilçesinde metrekareye 297,7 kilogramla gerçekleştiğinin açıklandığı raporda, yine il merkezlerinde kaydedilen en yüksek günlük toplam yağışın aynı gün yani yine 13 Şubat’ta metrekareye 233,9 kilogramla Antalya’da kaydedildiğine vurgu yapıldı.

Küresel iklim değişikliğinin en önemli çıktıları arasında yer alan ani ve aşırı yağışlar özellikle Akdeniz’de yer alan Antalya gibi ılıman bölgeleri daha sert vuruyor. Bu noktada, seller ve su baskınları ile mücadelede yağmur suyu bertarafından görevli olan kanalizasyon sistemlerinin önemi daha da net olarak anlaşılıyor.

Ancak Antalya’da yağmur suyu drenajı başta olmak üzere, atık su tahliyesi ve suyun uzaklaştırılması gibi birçok hayati görevi bulunan kanalizasyon kanallarının içerisinde envaı çeşit yabancı maddeye rastlanıyor. Oturma takımından, kullanılmış araç lastiğine, şemsiye gibi küçük araç gereçlerden gardırop gibi büyük ev eşyalarına kadar çok sayıda yabancı madde çöpe gönderilmek yerine kanalizasyon kanallarına atılıyor. Bu da 2,5 milyonluk şehirdeki su tahliyesini oldukça zorlaştırıyor.

ÇALINTI KABLOLAR BULUNDU
Kanalizasyon içerisinde yer alan yabancı maddeler arasında çalıntı eşyalara bile rastlandı. Zira Antalya’nın Toptancı Hali yakınlarındaki kanalizasyon hattının içinde topaklaşmış halde uzunluğu yüzlerce metreyi aşan kablolar bulundu. Kablolar ekiplerin uzun uğraşları sonucunda bulundukları kanalizasyon kanalında çıkarıldı. ASAT ekiplerince çıkarılan kabloların çok geçmeden çalıntı oldukları anlaşıldı.



ÇOK CİDDİ BİR HATA
Konu ile alakalı konuşan Antalya Su ve Atık Su İdaresi (ASAT) Etüt Plan Daire Başkanı Levent Hansu vatandaşların kanalizasyonlara yabancı madde atmaması konusunda çok daha dikkatli olması gerektiğini söyledi.  Antalya Su ve Atık Su İdaresi (ASAT) Etüt Plan Daire Başkanı Levent Kansu yağmur suyunu bertaraf etmek için yapılan kanalizasyon kanallarının hayati önemi olduğuna vurgu yaparak, “Yağmur sularını bertaraf etmek için yapılan kanalları vatandaşlar çöp gibi kullanıyor. Bunun ile alakalı vatandaşımızı bilgilendirmemiz gerekiyor. Vatandaşımızın da daha dikkatli olması elzem. Kanallar temiz olmaz ise zarar gören yine bizler oluruz. Atık maddelerin olduğu kanallarda su gidecek yer bulamayınca doğal olarak yer yüzüne çıkıyor. Bu da sel ve su baskınlarını kaçınılmaz hale getiriyor. Can ve mal kayıplarına neden olan bu hatayı yapmamalıyız.” ifadelerini kullandı.

Muhabir: SELİM ÇELİK / ÖZEL HABER