DÜNYA’DA nüfus arttıkça kaynakların yetersizliği gündeme geliyor. Özellikle su kaynağının her geçen yıla oranla azalması dikkatlerden kaçmıyor. Uzmanlar, su kaynaklarının dikkatle kullanılması gerektiğini aksi takdirde dünyadaki tüm canlıların kuraklık riski ile karşı karşıya olduğunu belirtiyor. Her şehrin baraj doluluk oranı ile ilgili detaylı bilgi veren EPİAŞ Şeffaflık Platformu Antalya’nın baraj doluluk oranını açıkladı. EPİAŞ Şeffaflık Platformu verilerine göre, Antalya’nın en önemli barajlarından biri olan Karacaören 1 yüzde 13,6 seviyesine düştüğü görülüyor.
ANTALYA’DA BARAJLARDA SU SEVİYESİ DÜŞÜYOR
Antalya'da bulunan barajların bir kısmının doluluk oranı yüzde 50'nin altına düştü. EPİAŞ Şeffaflık Platformu verilerine göre, Antalya'yı besleyen barajlardan Karacaören 2'nin doluluk oranı yüzde 75,1 olurken Oymapınar'ın yüzde 55,9, Manavgat'ın yüzde 70,2, Karacaören 1'in yüzde 13,6 ve Sorgun'un ise yüzde 36,2 olduğu belirlendi. 5 barajdan 2’si yüzde 50’nin altında diğeri ise sınırda.
NE YAPMALI?
Uzmanlar, dünyanın yeni bir döneme girdiğini ve insanların kuraklık riskini unutmaması gerektiğini belirtiyor. Peki, kuraklığı önlemek için neler yapılmalı? Tarım ve Orman Bakanlığı kuraklığa karşı alınacak tedbirleri şöyle sıralıyor:
· Hayvan sahiplerini etkin olarak çayır ve mera kullanımına yönlendirmek.
· Çiftçilere yem bitkisi önemini ve tarımının öğretilmesi için tarımsal yayım araçlarının kullanılarak, çiftçi günlerinin tertiplenmesi.
· Hayvan beslemede silajın önemi ve avantajları anlatılarak silaj yapımına çiftçilerin teşvik edilmesi.
· Çiftçilerimize kaliteli kaba yem üretimi, niteliğinin korunması, depolanması ve hayvan beslemede kullanımı gibi konularda teknik elemanlarca bilgilerin verilmesi.
· Olası kuraklığa karşı hazırlıklı olmak için yem tedariki bulundurma konusunda çiftçilerin bilgilendirilmesi.
· Uygun bölgelerde silajlık mısır, sorgum, sudan otu melezi, fiğ, yem bezelyesi gibi bitkilerin silaj ve kuru ot üretimi amaçlı olarak ikinci üretim yapılması yönünde çiftçilerin bilgilendirilmesi.
· Kuraklığa dayanıklı çok yıllık bitkilerden korunga ekimi konusunda çiftçilerin bilgilendirilmesi.
· Uygun olan tüm bitkilerin anız ve hasat artıklarının azami düzeyde kuru ot ve saman olarak değerlendirilmesi konusunda çiftçi eğitimlerinin düzenlenmesi.
· Anızların yakılmasının önlenmesi ve uymayanlara cezai işlemlerin uygulamaya geçirilmesi.
· Parseli yakınında su kaynağı bulunan çiftçilerin ekili ürünlerinin ekonomik bir şekilde su kaynağı kullanımının sağlanması. HABER/ÇİĞDEM KORKAN