ANTALYA’DA Muratpaşa Belediyesi'nin ‘Hafıza Mekanları ve Kültürel Miras - Antalya Kaleiçi Evleri’ projesi tanıtıldı. Kaleiçi’nin tarihini günümüze taşıyan proje, 2022'de başladı ve ilk etapta 11 yapının izini sürdü. Proje kapsamında, 1875’te İtalyan ve Türk ustalarca yaptırılan Hassun Kaptan Konağı, Hasan ve Nesli Kıvırcık çiftinin yaşadığı Çerçiler Evi, mahallede 40 yıl muhtarlık yapan Kont Salih’in evi gibi yerlerin hikayeleri belgesellere konu oldu. Belgeseller Türkçe, İngilizce, Rusça ve Almanca olarak hazırlanarak konakların girişlerine yerleştirilen karekodlar sayesinde cep telefonlarıyla taranarak izlenebiliyor. Muratpaşa Belediyesi’nin bu projesi vatandaşın beğenisini topladı.

KÜLTÜREL MİRAS

Üniversite hayatından bu yana Antalya’da yaşamını sürdüren Zeynep Şahin, “Üniversiteden bu yana Kaleiçi’ni gezer dururum ama bu seferki gezişlerim daha bilgili, kültürlü ve keyifli oluyor. Bu uygulama gerçekten çok kıymetli bir miras” ifadelerine yer verdi. Misafirleri için ilk gezi mekanı olarak Kaleiçi’ni seçtiğini belirten Gaye Özen ise, “Antalya’da yaşayanların misafiri de çok olur. Ben de misafirlerimi ilk olarak Kaleiçi’ne getiririm. Bu atmosferi sadece yürüyerek yaşamak bile çok güzelken şimdi hikayelerini öğrenebiliyoruz. Kültür meraklıları için kaçırılmaz olay” dedi.

S K D F L Ö Ş H T Ç Y7

PROJE HAKKINDA

Antalya'da başlatılan tarihî konakları konu alan belgesel projesinin ilk ayağı 2022'de başladı. Bu etapta, 11 yapının izi sürülerek arşivler tarandı, fotoğraflardan ipuçları toplandı ve sakinleriyle görüşmeler yapıldı. Sonuç olarak, 11 yapının hikayesi derlenerek belgesellere aktarıldı. Belgesellerde, 1875 yılında İtalyan ve Türk ustalara yaptırılan ve Antalya'yı hurmayla tanıştıran Hassun Kaptan Konağı, Selanik’ten mübadeleyle gelen Hasan ve Nesli Kıvırcık çiftinin yaşadığı Çerçiler Evi, mahallede 40 yıl muhtarlık yapan Kont Salih’in evi, mübadeleyle gelen Ayşe ve Derviş Kulaksızlar çiftinin evi ve dönemin Antalya Belediyesi’nde zabıta olarak çalışan Mustafa Paşa Akdemir’in Giritli bir aileden satın aldığı Paşalar Konağı'nın hikayeleri anlatıldı. Projenin ikinci etabı 2023'te tamamlandı ve 40 konağın daha belgeselleri hazırlandı. Bu belgesellerde, 1800'lerde İskenderiye’den göç eden ve 'Beyaz Arap' olarak anılan ailenin yaşadığı Melek’in Evi, Antalya'nın 1918 yılında sıtmayla mücadele ettiği dönemde atlı faytonlar için kullanılan Soykam’ın Fayton Garajı ve 2004 yılında Fransız Patrich Walch tarafından satın alınıp iki yıllık restorasyon çalışması sonucunda orijinal haline döndürülen konağın tarihi gibi birçok yapının hikayeleri ele alındı. 

Muhabir: AYSU DURSUN/ÖZEL HABER