Ramazan ayının başında kısa bir hareketlilik yaşansa da, esnafın geçen yıla göre işleri önemli ölçüde azaldığını vurgulayan İngeç, “Kasap esnafı son yıllarda en kötü Ramazan’ını geçiriyor. İşler geçen yıla göre oldukça azalmış durumda. Ramazan’ın başında biraz hareketlilik olmuştu, ancak bu fiyatlar, hareketlilik olmadan bile bu kadar yükseliyorsa, kurban bayramına kadar daha da artacak gibi görünüyor” dedi.

Adnan-1

‘FİYATLARDAKİ ARTIŞ, KASAP ESNAFINI ZORLUYOR’
Et fiyatlarındaki artışın, sektördeki maliyetlerin yükselmesinden kaynaklandığını belirten İngeç, “Şu an kıymanın kilosu 750-800 TL olmuş. 2 kilo et alan vatandaş, 1500-2000 TL arası bir ödeme yapmak zorunda kalıyor. Bu gerçekten kabul edilemez bir durum. Zamanla alışılacak deniyor ama böyle bir şey mümkün değil. Dananın kesimi 500 TL olmuş, geçen yıl bu fiyat 200 TL civarındaydı. Peki, bu işin sonu nereye gider?” diye konuştu.

Fb009175 1Dc3 4C75 A21E 5230Cb115750

Et fiyatlarındaki artışın sadece üretici ve esnafı değil, tüm ekonomiyi etkileyen bir soruna dönüştüğüne dikkat çeken İngeç şu ifadelere yer verdi; “Alım gücü de büyük bir faktör burada. İnsanlar et, süt, yumurta tüketmesin mi? Gelir dengesi ciddi şekilde bozuldu. Durum biraz durağanlaşır belki, ama fiyatlar kesinlikle düşmez. Bu fiyat artışlarının çoğu ithalata bağlı. Döviz kuru da bu durumu etkiliyor. Bazı sektörler, özellikle turizm, döviz kurunun yükselmesini istiyor. Ancak, kur artınca içerideki fiyatlar da yükseliyor. Şu an oldukça karamsar bir havaya büründük ve tüketim çok düşük. 1 kilo et almayı planlayanlar artık yarım kilo alıyor. Bu şartlar altında fiyatlar bu seviyelere geliyorsa, talep artarsa ne olacak? İthalat yapan 3 büyük firma var, küçük esnaf ise ithalat yapamıyor. Bu durum ciddi bir sıkıntı yaratıyor.”

Muhabir: AYŞE OKAN SARICA/ÖZEL HABER