TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Nisan ayının zam şampiyonu yüzde 21,47’lik artışla kuzu eti olurken onu yüzde 13,34 ile dana eti izledi. İthal et de kırmızı etin fiyatının yükselmesine engel olamazken Antalya Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'e konuşan Türkiye Kasaplar Federasyonu ve Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, “Kasaplar olarak zararımıza olmasına rağmen vatandaş ucuz et yesin diye ithal eti destekledik. Şu anda öyle bir durum var ki, ne olduğunu ne biz biliyoruz ne de başkası biliyor” dedi.

kirmizi-et-aa-1550575

VATANDAŞ İÇİN ZARARI GÖZE ALDIK

Vatandaşların geçici de olsa ete daha ucuz ulaşabilmesi adına ithal ete karşı çıkmadıklarını söyleyen Türkiye Kasaplar Federasyonu ve Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, “Kasap esnafımız artan fiyatlar karşısında zor zamanlar geçiriyor. Artan fiyatlar nedeniyle iş hacminde ciddi düşüşler yaşanıyor. Hayvancılığın ciddi anlamda desteklenerek fiyatları aşağıya çekilebileceğini daha önce de söyledik. Getirilen ithal etler, fiyatları aşağıya çekmediği gibi çok kısa bir süre sabit tutabildi. Tamamen lehimize olan bu duruma rağmen vatandaşlarımız için destekledik. Getirilen etlerinde kasaplar aracığıyla vatandaşlarımıza ulaştırılmasını talep ettik fakat zincir marketlere bu dağıtım sağlandı” dedi.

KURBAN BAYRAMINDA ZAM SİNYALİ

Başkan Yardımcı, “Şu anda piyasa öyle bir hale gelmiş durumda ki, ne olduğunu ne biz biliyoruz ne de başkası biliyor. Her Kurban Bayramı öncesinde et fiyatlarında yukarıya doğru bir fiyat artış olmuştur. Kurban Bayramı’ndan sonra da fiyatlar dengeye gelerek yerine oturur. Bu bayramın diğerlerinden daha farklı bir yıl olacağı açık. Ete ulaşamayan vatandaşlar özellikle kurban bayramlarında kestikleri eti saklayarak bütün yıla yayarak tüketiyorlar. Kurban Bayramı’nın anlamı olan yoksulla paylaşma âdeti ise artık kalmadı. Eskiden her köylünün evinin altında muhakkak bir ahırı ve o ahırın içinde de en az 2 ya da 3 hayvanı olurdu. Yem ve diğer kalemlerdeki fiyat artışın altından kalkamayan köylü hayvanlarını kesime göndermek zorunda kaldı. Bu nedenle de hayvan sayısında çok ciddi bir düşüş meydana geldi. Kurban Bayramı’nda da normalin üstünde bir talep olacağı açık. Hayvan sayısı da yetersiz. Talep artarsa ve hayvanda az olursa doğal olarak fiyatlarda yukarıya doğru seyrini sürdürür” dedi.

kirmizi-et-aa-1550575

BAKAN İLE GÖRÜŞECEKLER

Sorunlarını ve taleplerini dile getirmek adına Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’yle görüşeceğini söyleyen Başkan Yardımcı, “Bu sorun yalnızca kasapların değil aynı zamanda süt ve süt ürünleri sektörünün de bir sorunudur. Şu anda bir kilo peynir 240 liraya satılıyor. Süt üreticisi bir kilo sütünü 8-10 lira arasında satarken aynı süt marketlerde 20 liradan aşağıya bulamıyorsunuz. Piyasa koşullarını göz önüne aldığımızda ete gelen zam, diğer gıda maddelerine gelen zamlarla karşılaştığımızda yüzde olarak düşük kaldığını söyleyebiliriz. Bunun üretici adına sürdürülebilirliği yok. Kurtarmıyor denilerek kesime gönderilen her bir hayvan ete ve süte gelecek zammın habercisidir. Sorunlarımızı ve taleplerimizi iletmek adına Bakan Kirişçi’yle görüşeceğiz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ