ANTALYA, tarihi yapısı ve birbirinden eşsiz plajlarıyla hem yerli hem de yabancı turistlerin gözdesi konumunda. Türkiye’nin önemli turizm şehirlerinden biri olan Antalya’da pek çok eşsiz doğal güzellik bulunmakta. Dünyanın en çok ziyaret edilen destinasyonlarından biri olan Antalya, mağara oluşumu bakımından oldukça zengin bir il olup Türkiye’de turizme açık mağaraların önemli bir kısmına ev sahipliği yapmakta. Antalya’da yaklaşık 500 kadar mağara tespit edilmiş. Bunlardan yalnızca birkaç tanesi uluslararası öneme sahip. Antalya’yı bilenler, bir çırpıda pek çok mağara ismi sayabilir. Ancak daha az bilinen ama aynı öneme sahip birçok mağara da bulunmakta. Bu az bilinen mağaralardan biri de Mavi Taş Mağarası. Bugünkü yazımızda bu mağaranın özelliklerini ele alacağız birlikte.
MAVİ TAŞ MAĞARASI NEREDE?
Antalya’nın cazibe merkezi haline gelen ilçesi Kaş, turizm anlamında oldukça gelişmiş bir yer. Akdeniz’in berrak denizine kıyısı olan ilçe, doğal güzellikleri ve birbirinden güzel plajları ile dikkat çekiyor. Toros Dağları’nı sırtına alan Kaş, her yıl yaz aylarında yerli ve yabancı olmak üzere binlerce turiste ev sahipliği yapıyor. Kaş’ta gezilecek doğal güzellikler arasında; plajlar, yaylalar, mağaralar, koylar, kanyonlar ve şelaleler yer alıyor. Mavi Taş Mağarası da Kaş’ta bulunan doğal güzelliklerin en başında yer alan gezi noktalarından biri.
1972 yılında jeolog Dr. Temuçin Aygen tarafından keşfedilen Mavi Mağara, Antalya’nın Kaş ilçesinde yer alıyor. Dünyada az sayıda örneği bulunan bu mağara Kaş- Kalkan arası deniz kıyısında Kaputaş Plajı yakınlarında. Kaş’a 18 km, Kalkan’a ise 6 km uzaklıkta.
SUYA YANSIMA YAPARAK OLUŞAN MAVİ IŞIK
Mavi Taş Mağarası ismini, dış kısmındaki denizden içeri giren güneş ışığının dar açıyla suya yansıma yaparak oluşturduğu mavi ışıktan alıyor. Farklı odacıkları ve kanalları olan iç ve dış kısım şeklinde ikiye ayrılıyor. Çok fazla büyük olmayan mağaranın boyutları 50 metre uzunluğunda, 40 metre genişliğinde ve 15 metre yüksekliğinde. Mağaranın hem iç hem de dış galerilerinde yumuşak mercan oluşumları ve canlı çeşitliliği dikkat çekiyor. Döneme bağlı olarak iç galerilerde karides sürüleri görülüyor. Hem derinlik seviyesi hem de yapısı ile her seviyede dalıcıya mağara dalışı yapma imkanı tanıyor. Birden fazla nedenle oluşan bu mağara, insanı kendine ve doğanın muhteşemliğine bir kez daha hayran bırakmayı başarıyor.
Mağaraya ulaşmak oldukça kolay ve çeşitli alternatifleri bulunmakta. Meis Limanı’ndan kalkan küçük motorlu teknelerle 15 dakikalık sürüş mesafesinden Mavi Mağara’ya ulaşabilirsiniz. Tekne turlarına maksimum 6 kişi katılabiliyorsunuz ve toplamda 45 dakikalık bir süresi var. Diğer yandan Kaş merkezden gün içinde yapılan çeşitli turlara katılıp buraya ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda mağara dışındaki diğer doğal güzellikleri de keşfedebilirsiniz. Ayrıca mağaranın iç kısımları ışık almadığından karanlık. Mağaranın çok büyük olmayışından size sunulan tekneler aracılığıyla karanlık kısımlar hariç içerisini gezmek oldukça kolaylaşıyor. Ayrıca mağaraya giriş ücreti de bulunmuyor.
PERİ MASALLARINDAKİ MAĞARALARI ANDIRIYOR
Gözlerinizi kapatıp bir anda o küçük mağara kapısından geçip kendinizi peri masallarındaki mağaraları andıran büyüleyici masmavi, yüksek, geniş ve ferah bir mağaranın içinde buluyorsunuz. Heyecan verici bir giriş olsa da suyun dinginliği sizlere de yansıyor ve huzur buluyorsunuz.
Kaptanların dediklerine göre bu mağara geçmiş yıllarda foklara ev sahipliği yapmış. Eğer Nisan veya Mayıs ayında ziyaret ederseniz foklarla karşılaşma olasılığınız çok yüksek. Burada yüzmek kadar heyecan verici bir diğer alternatif ise dalış yapmak. Mavi Mağara dalış yapmak isteyenler için de doğa harikası muhteşem bir fırsat. Profesyonel ve amatör dalış ekipleri mağaranın dış kısmında çeşitli çalışmalar yapıp dalış yapmak isteyen misafirlerine yardımcı oluyor. Suyun altı üstünden daha berrak ve güzel olduğundan tüplü dalış için çok ideal bir yer. Dalış esnasında değişik su canlılarından mercan ve karides sürüleriyle karşılaşmanız olasılık dahilinde. HABER/BUSE ER